INSIDER

Müller Cecília: minden kórházban fognak koronavírusos betegeket ápolni

November kilencedikén is megtartotta sajtótájékoztatóját az operatív törzs.
  • Szerző: Ripost

Kiss Róbert az Orbán Viktor által bejelentett szigorítások ismétlésével nyitotta meg a hétfői tájékoztatóját az operatív törzsnek. Kérte, hogy mindenki fokozott figyelemmel tartsa be az óvintézkedéseket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A rendőrség fokozott jelenléttel ellenőrizte a korlátozó szabályok betartását. Négyszázkilenc esetben kellett intézkedniük a helytelen maszkhasználat miatt. Budapesten tizenhét vendéglátóhelyen kellett intézkedniük. Ebből tizenkettőt kellett bezárniuk. A hétvégén 43 ezer karanténellenőrzés volt.

Budapest, 2020. április 10.
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
MTI/kormany.hu
Fotó: kormany.hu

Dr. Müller Cecília közölte: 5162 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 55, többségében idős, krónikus beteg. 26 161-en pedig már meggyógyultak. 6061 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 415-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyarországon 60 százaléka foglalt a betegágyaknak. Továbbra is emelkedik a fertőzöttek száma. Kásler Miklós elrendelte, hogy keddtől minden kórház belép a koronavírusos betegek ellátásába. Ezzel jelentősen meg fog nőni a rendelkezésre álló ágyak és felszerelések száma.

Az elhalasztott beavatkozások tekintettében kiemelte, hogy az onkológiai és kardiológiai, valamint a transzplantációs ellátásokat nem függesztik fel. A kezelések halasztása miatt kérte mindenkinek a türelmét és megértését.

Mindent meg kell tennünk a járványgörbe ellaposítására, és az egészségügyi rendszer nem leterheléséért. Az országos tiszti főorvos hozzátette, hogy a járvány eszkalálódására számítanak.

A középiskolák és egyetemek esetében változások lesznek, míg az óvodákban és általános iskolákban zavartalanul fog folytatódni a szokásos napirend.

Újságírói kérdésekre megválaszolták:

- Országosan 639 fővel szemben intézkedtek a kijárási korlátozás megszegése miatt.

- Az immunrendszer erősítéséhez vitaminokra van szükség. Müller Cecília 500 mg C-vitamin, és D-vitamin bevitelét javasolta. Azok számára, akiknek több vitaminra van szüksége, ajánlotta a háziorvossal való egyeztetést.

5162 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 114.778 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 55, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 2493 főre emelkedett, 26 161-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 86 134 fő. Az aktív fertőzöttek 24%-a, az áldozatok 28 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 6061 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 415-en vannak lélegeztetőgépen.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása.

Ezért a járvány elleni védekezés további erősítése érdekében a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend – ahogy az első hullám idején, úgy most is – gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A kormány az Országgyűlést arra kéri, hogy a rendkívüli jogrendet 90 nappal hosszabbítsa majd meg, az erről szóló javaslatról kedden szavaz a parlament.

A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában. Mindenkinek be kell tartani a szabályokat, óriási az egyéni felelősség. Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. A védelmi intézkedések a járvány lassítását szolgálják, és ezzel az egészségügy teljesítőképességét is védjük. Annak érdekében, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el: a halasztható műtéteket felfüggesztik, bővül az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma.

A rendkívüli járványhelyzet miatt a kormány új rend szerint működik: naponta, kétnaponta reggel hatkor az Operatív Törzs a miniszterelnök részvételével ülésezik, emellett a rendkívüli jogrendi akciócsoport is újrakezdte munkáját.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?