Létrehozva: 2020.11.04.

Müller Cecília: Itt az idő, mindenki vegye komolyan az intézkedéseket!

A növekvő esetszámok miatt különösen fontos, hogy mindenki betartsa a szabályokat.

Gál Kristóf az Operatív Törzs sajtótájékoztatója elején emlékeztetett: a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, amely megkönnyíti a gyors cselekvést. Újabb szabályokat is elrendeltek, ahogy arról a Ripost már beszámolt. Kijárási tilalom lépett életbe éjfél és reggel 5 között. A szórakozóhelyek bezárásáról is rendelkeztek. A mozikban, színházakban, sporteseményeken csak minden 3. széken ülhetnek.

A rendőrök is keményebben lépnek fel a szabályokat be nem tartókkal szemben, emelkedtek a szabályszegésért kiróható büntetések is.

Az elmúlt 24 órában 72 esetben kellett intézkedni azért, mert megszegték a szabályokat. 39 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki.

Az elmúlt napon 32 743 ember volt hatósági házi karanténban, ezeknek azonban kevesebb mint 10 százalék választotta a mobilos ellenőrzést. Már 28 karanténos ellen kellett feljelentést tenni – fűzte hozzá.

Müller Cecília elmondta, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, amely a kontaktusok miatt lehet. Ezért rendkívül fontosak a kormány intézkedései, amelyeket kedden bejelentettek.

Az ellátórendszer számára egyre nagyobb a megterhelés, megfeszített munkát végeznek az orvosok, ápolók és műszaki emberek. Az intézkedések jelentős része azt célozza, hogy minél kevesebben kerüljenek kórházba.

Településeink 80%-ban már regisztráltak koronavírusos fertőzöttet. Potenciálisan már mindenhol jelen van a vírus, hiszen sokan tünetmentesek. Ezért is fontos a maszkhasználat, a távolságtartás.

Napról napra próbálják követni a járvány dinamikáját, hogy megalapozott döntéseket tudjanak hozni. Egy hét alatt másfélszeresére nőtt az igazolt koronavírusos betegek száma. A járvány kezdete óta a megbetegedettek 21%-a 40-44 éves, 15%-a 65 és idősebb, 4,4%-a gyermek volt. Az átlagos életkor kúszik felfelé. A második hullámban a 20-29 évesek voltak leginkább érintettek, ám a 43. héten a fertőzöttek átlagéletkora 44, a 44. héten már 45 éves volt. Ha az elmúlt 4 hetet tekintjük, akkor az igazolt új esetek negyede a 40-49 éves korosztályba esik. A legritkábban az egy-kétéves korosztályban igazolták a megbetegedést.

A kockázati csoportok nem változtak, de azt is látják, hogy ritkán, ám előfordul, hogy fiatalabb korban is súlyosabb lesz a lefolyása, és akár halállal is végződhet.

„Járványügyi szempontból az elemzések helytállóak, de senki sem tudhatja, hogy a szervezete hogyan fog reagálni a vírusra” – fogalmazott az országos tisztifőorvos.

„Épp ezért fontos a szabályok betartása. Óvjuk egymás és a saját életünket is! Itt van az idő, mindenki vegye komolyan az intézkedéseket! Legyünk társak, és együtt próbáljuk kímélni az egészségügyi rendszerünket!”

 

Akcióképességre és gyorsaságra van szükség a koronavírus-járvány elleni védekezésben, ezért volt indokolt a rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet kihirdetése – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányülés után. Hozzátette: egy maszkhasználati szabályozás elfogadása is két hétig tartott az Országgyűlésben, erre most sem idő, sem lehetőség nincs. Arról is beszélt a miniszter, kérik az Országgyűléstől, hogy a kormány által 15 napra kihirdetett veszélyhelyzetet további 90 napra hosszabbítsa meg. Az ellenzéket e meghosszabbítás támogatására kérte, úgy fogalmazva, ha már nem segítik a védekezést, ne nehezítsék azt.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón ismertette a kormányülésen meghozott, s már a Magyar Közlönyben közzétett járványügyi szigorításokat, amelyek éjféltől léptek életbe.

Azt látjuk, hogy a vírushelyzet folyamatosan romlik az egész világon, Magyarország sem kivétel ez alól. A fertőzöttségben Magyarország tizedik az EU-s tagállamok rangsorában, a halálozási szám mintegy fele az uniós átlagnak. A fertőzés egyre többeket ér el, ma már átlépjük az ötezres határt a kórházban ápoltak tekintetében – mondta Gulyás. A tárcavezető arra is kitért, hogy a kormány rendkívüli jogrendet hirdetett, ezért azt kérik az Országgyűléstől, hogy a 15 napot további 90 nappal hosszabbítsa meg. Az a kabinet kérése az ellenzéki pártokhoz, hogy támogassák ezt, vagyis ha nem segítik, ne nehezítsék meg a védekezést – mondta Gulyás.

A szabályokat mindenkinek be kell tartania

A miniszter hangsúlyozta: a meghozott szabályokat be kell tartani mindenkinek, ellenkező esetben az eddiginél nagyobb szigor várható. A rendezvények korlátozása észszerű és indokolt. Azt is látjuk, a tömegközlekedés veszélyforrás, fontos, hogy olyan tumultus ne álljon elő, mint amilyet az előző hetekben meg kellett élni, ezt segíti az ingyenes parkolás újbóli bevezetése is – sorolta Gulyás. A miniszter hozzátette: a 11 órás zárás részben érte el csak a kívánt hatását, ezért mindenkinek éjfél előtt haza kell érni, hajnali 5 óráig kijárási korlátozás lép életbe.

– A most meghozott intézkedések reményeink szerint hozzá fognak járulni a járvány lassulásához, de a végső megoldás a vakcina lehet – tájékoztatott Gulyás Gergely.

Gulyás: Karácsony fejezze be a szerencsétlenkedést

A fővárosi trolibuszbeszerzéseket érintő kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: 224 milliárd forintnyi pénzállomány áll a fővárosi önkormányzat rendelkezésére, így bőségesen van fedezete a beruházásoknak. – A szóban forgó beruházásra összesen 65 milliárd forint hívható le, a főpolgármester döntésétől függ, hogy beszerzi-e a kedvezményes trolibuszokat, villamosokat, amire opciós joga van. Kifejezetten előnyös a szerződés, a több mint 200 milliárd forint feletti forrás pedig a mai válságos időszakban említésre méltó. Ezt a főpolgármester úr megörökölte, mindannyiunk érdeke, hogy élni tudjon vele, és fejezzék be a szerencsétlenkedést – fogalmazott a miniszter.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kipukkadt a lufi, vágott hangfelvételt közölt a feleségéről Magyar Péter

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

Szoboszlai kiakadt, nem avatták be egy fontos döntésbe

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább