INSIDER

Müller Cecília bejelentette azt, amire hetek óta mindenki vár

December 22-én is megtartotta sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Úgy tűnik, túl vagyunk a járvány második hullámának csúcspontján.
  • Szerző: Ripost

Kiss Róbert rendőr alezredes nyitotta meg az operatív törzs sajtótájékoztatóját. Emlékeztetett, az Egyesült Királyságból érkező személyszállító repülőgépek nem szállhatnak le Magyarország területén. December 24-én, szenteste felfüggesztette a kormány a kijárási korlátozást. A családi összejövetelek tízfős korlátjába nem számítanak be a 14 évnél fiatalabbak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

244 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek kötelező maszkviselés szabályának megsértése miatt. Közterületi maszkviselés hiánya miatt 236 esetben léptek fel. Összesen két vendéglátóhelyet zárt be az elmúlt 24 órában. Tegnap 296 személy szegte meg a kijárási tilalmat. 4467 házi karantént rendeltek el hétfőn.

Budapest, 2020. június 17.
Müller Cecília
MTI/Balogh Zoltán

Az országos tiszti főorvos közölte: óriási lépést tettünk előre a járvány kezelésében, az európai gyógyszerügynökség kiadta az engedélyt az első vakcinára Európában. A két ünnep között érkezik a vakcina, és rögtön el is kezdjük a védőoltások beadását.

„Megkapta az engedélyt a Pfizer-Biontech vakcina az EU területére” – mondta Müller Cecília.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech közösen fejlesztett vakcinát

Felhívta a figyelmet, hogy aki teheti, éljen az oltakozás lehetőségével. Jelentős eredmények akkor lesznek, ha minél többen beoltatják magukat. Első körben 5000 egészségügyi dolgozót oltanak be.

Az egyéni védelem a második adag beadása után a hetedik napon teljessé válik, de járványügyi szempontból 60 százaléknál nagyobb átoltottság szükséges. Éppen ezért minden szabályt továbbra is be kell tartani!

A beadása nem különbözik más oltásokétól. Előreláthatólag több hétig tart majd az egészségügyben dolgozók oltása. Eddig több mint 300 ezren regisztráltak a védőoltás beadására, de még várják a jelentkezőket.

Közölte: 1238 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 180, többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 108 676 fő, az aktív fertőzöttek száma 189 230 fő.

Az oltóorvosnak kell majd dönteni arról, hogy ki oltható be, és ki nem. Általában allergiás kizáró okok vannak – mondta Müller Cecília.

Továbbra is magas a kórházban kezeltek száma. Kérte, hogy ennek tekintetében csak egészségesen és tünetmentesen látogassuk meg az ünnepek alatt családtagjainkat!

A látogatási és kijárási tilalom továbbra is érvényben marad az idősotthonok esetében. Nagyon sok helyen kialakították azokat a helyeket, ahol biztonságosan lehet találkozni. Ha az ápolt távozik az intézményből, akkor ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mintha új ápoltként vennék fel. Két negatív PCR-teszt szükséges hozzá.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?