INSIDER

Müller Cecília: a járvány lecsengő szakaszában vagyunk

Május 25-én, hétfőn is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs.
  • Szerző: Ripost

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette: Magyarország a vírus ellen küzdelem első fordulóját megnyerte. Megemlítette, hogy Magyarország a világon az egyik legjobban reagált a világjárványra, sőt a magyar adósmentés egyedülálló és rugalmas.

A lakosság körülbelül 40% folytatta a törlesztést, még a vállalkozásoknak több mint a fele döntött úgy, hogy nem veszik igénybe a hitel- moratóriumot. A moratóriumot akkor is választhatják december 31-ig a törlesztők, ha vége lesz a veszélyhelyzetnek.

Kiemelte, 2019-ben a lakosság 12 százalékos megtakarítási rátája a legmagasabb volt az Európai Unióban, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország gyorsan kilábal ebből a válságból.

Müller Cecília az országos tiszti főorvos elmondta: meghalt 5 idős, krónikus beteg és 15-tel, 3756-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Az elhunytak száma 491-re emelkedett. 1711-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

Több most már a gyógyult, mint az aktív fertőzött, tehát megfordultak a számok, ami arra utal, hogy járvány lecsengő szakaszában vagyunk.

Magyarországon 29 év alatti személy nem halt meg a betegségben, még a 19 éven aluli regisztrált fertőzöttek száma összesen 80. A halottak számát tekintve 437-en vesztették életüket a 65 év felettiek közül. 100 ezer lakosra 38 megbetegedés jutott Magyarországon.

Megnyitották vidéken az óvodákat és a bölcsődéket, amik igénybevétele nem kötelező, hanem a szülő döntése. Az országos tiszti főorvos bejelentette: felkészült az ország összes óvodája és bölcsődéje a gyermekek fogadására, befejezték a nagytakarítást és felkészítették a személyzetet is.

Felhívta a figyelmet, hogy tartsuk be a megfelelő távolságot. A gyerekeknek nem szükséges a maszk viselése, a felnőtteknek viszont ajánlott. Csak egészséges gyermeket szabad bevinni.

Június 1-től újraindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok. Ezekre az egészségügyi szolgáltatásokat is az új feltételek mellett lehet csak igénybe venni. Az országos tiszti főorvos ajánlotta, hogy azok, akik meghívót kapnak a szűrővizsgálatokra, feltétlenül menjenek el.

Kiss Róbert rendőr alezredes bejelentette: továbbra is folynak az egyeztetések a szomszédos országokkal a határlazításokkal kapcsolatban. 1459-re emelkedett a hatósági házi karantén elektronikus alkalmazást használók száma. 12 ezer hatósági házi karantén van. 392-re emelkedett a járványüggyel kapcsolatos eljárások száma.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?