INSIDER

Mit jelent a kijárási korlátozás? 30 kérdés és válasz

2020. március 28-án lép hatályba, és április 11-ig tart a kijárási korlátozás a koronavírus-járvány miatt. Az erről szóló kormányrendeletet pénteken írta alá Orbán Viktor miniszterelnök. A Ripost összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.
  • Szerző: Ripost

1. Kimehetek-e sétálni? IGEN. Egyedül bármikor, ha tartom az 1,5 méter távolságot másoktól, és a családtagjaimmal együtt is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

2. Lehet-e kutyát sétáltatni? IGEN, de a többi kutyát sétáltatóval is tartani kell az 1,5 méter távolságot. Állatorvoshoz is szabad menni.

2019: amikor még botránkozva nézték a hörcsögsétáltatást...
2020: A háziállat közterületi sétáltatása kormányrendeletben rögzített alapos indok a lakóhely elhagyására (4/s §)

 

3. Hányan mehetünk egyszerre sétálni? Családtagok többen is, de nem velünk egy háztartásban élőkkel tilos.

4. Kitől kell tartani a 1,5 méter távolságot? Családtagoktól, velünk egy háztartásban élőktől nem, mindenki mástól igen.

5. Járni fog-e a tömegközlekedés? IGEN, de a járműveken is tartani kell egymástól az 1,5 méter távolságot.

6. Bemehetek-e dolgozni? IGEN, a munkavégzés és az oda eljutás engedélyezett.

7. Kell-e igazolás a munkahelyemtől, hogy bejárok dolgozni? NEM, hiszen nem cél a totális kontroll.

8. Mehetek-e boltba? IGEN, de korosztályonként más időben – ez a korlátozás az élelmiszerüzletekre, drogériákra, piacokra és gyógyszertárakra vonatkozik.

9. Mikor mehetek boltba? A 65 év felettiek csak 9 és déli 12 óra között, a fiatalabbak csak 9 óra előtt és déli 12 óra után. Együtt tehát nem lehet vásárolni a nagymamával.

10. A piacok nyitva vannak-e? SOK HELYEN IGEN, de az életkori korlátozás rájuk is vonatkozik.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

11. Nyitva vannak-e az egyéb üzletek? TÖBBSÉGÜK IGEN, különösen a benzinkutak, dohányboltok, barkácsáruházak, állateledelt áruló üzletek, illatszerboltok, papírboltok, eszközöket, takarmányt, mezőgazdasági termékeket áruló boltok.

12. Elmehetek a távolabbi boltba is, ha nem kapok valamit a közeliben? IGEN, elláthatjuk magunkat az alapvető szükségletekkel.

13. A nyaralóba, telekre el lehet-e menni? IGEN, a lakóhelyünkre, saját ingatlanunkba és vissza elutazhatunk – a lényeg, hogy ne ingázzunk, döntsük el, hol leszünk huzamosabb ideig. Azért nem tanácsos most leköltözni a nyaralókba, hogy a nagyvárosokból a kisebb településekre ne terjedjen szét a vírus.

14. Most ki kell költözni az albérletekből, ha valaki nem oda van bejelentve? NEM, lakóhelynek számít a nem hivatalosan bejelentett lakcím is.

15. Lehet-e esküvőt tartani? IGEN, de csak szűk családi körben.

Szexmentes házasság

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

16. Lehet-e temetést tartani? IGEN, de csak szűk családi körben.

17. Megállíthat-e a rendőr, ha az utcán sétálgatok? IGEN, különösen ha csoportosulást látnak, de a cél nem a büntetés, hanem az, hogy mindenki legyen óvatosabb és fegyelmezettebb.

18. Mekkora a büntetés, ha megszegem a szabályokat? Akár 5 ezer fotinttól 500 ezer forintig terjedő is lehet.

19. Beülhetek-e étterembe ezután? NEM, az éttermekben csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, és maximum egy vendég, aki elviszi az elvitelre szánt ételt.

20. Ez azt jelenti, hogy bezárnak az éttermek? NEM, elvitelre főzhetnek, és házhoz szállításra is.

21. Összejárhatok-e bulizni a barátaimmal? NEM, a rendelkezések célja kifejezetten az, hogy ne legyenek csoportosulások.

22. Elmehetek-e fodrászhoz? IGEN, a fodrászatok, kozmetikák nem kell, hogy bezárjanak, de a vendégeknek tartaniuk kell a távolságot.

Csendes fodrászat 02

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

23. Járhatunk-e orvoshoz, gyógytornára? IGEN, a szakrendelőbe, orvoshoz, gyógytornára, terápiára, kezelésre továbbra is lehet menni, ha fogadnak. Először mindig telefonon érdeklődjünk.

24. Elutazhatok-e tömegközlekedéssel az idős hozzátartozómhoz? IGEN, alapos indoknak számít a segítségnyújtásra szorulók ellátása.

25. Kimehetek futni az utcára? IGEN, nem tilos a szabadtéri szabadidős tevékenység, de tartani kell másoktól az 1,5 méter távolságot.

26. Szabad-e focizni, kosárlabdázni? Csak családtagokkal, velünk egy háztartásban élőkkel. Egy ember kimehet kosárra dobálni vagy labdát kapura rugdalni, de a barátok már nem gyűlhetnek össze.

27. Sétálgathatok-e a párommal kézenfogva? IGEN, de tartani kell másoktól az 1,5 méter távolságot, és például egy padra vagy a fűbe már nem ülhetünk le napozni, mert az nem séta vagy szabadidős sporttevékenység.

28. Nyitva lesznek-e a posták, lehet-e ügyet intézni a hivatalokban? IGEN, de tartani kell az 1,5 méter távolságot. A legtöbb helyen az idősek elsőbbséget élveznek, a nyitás utáni első órában sok helyen csak őket engedik be. A hivatalok döntő többsége átállt az online ügyintézésre, a legtöbb helyen nincs mód személyes intézkedésre.

29. Templomba járhatok-e? IGEN, de misék, istentiszteletek nincsenek. Imádkozni be lehet menni, de tartani kell az 1,5 méter távolságot. Gyónni is lehet.

30. A szállodák bezárnak-e? NEM, a hotelek maguk döntenek róla, hogy megéri-e nekik nyitva tartani – tudta meg a a hotelszövetségtől. Zömében azok a szállodák tartanak nyitva, amelyek biztosítanak legalább félpanziót vagy teljes ellátást.

 

A rendőrség felkészült az ellenőrzésre

„A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra” – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján. 5032 alkalommal rendeltek el hatósági házi karantént, a szabályok betartását összesen több mint 39 ezer esetben ellenőrizték. A házi karantén szabályait megszegőkkel szemben 163 esetben tettek szabálysértési feljelentést és 32 esetben szabtak ki helyszíni bírságot. Az üzletek nyitvatartási korlátozását megszegő boltok esetében 44 szabálysértési feljelentést tettek és 25 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?