INSIDER

Miért drágább ugyanaz nálunk, mint Bécsben? Még mindig hülyének néznek?

A Ripost elment Bécsbe, és megnéztünk néhány olyan üzletet, ami Magyaroszágon is árul. Kiderült: rengeteg olyan termék van, ami pontosan ugyanolyan Bécsben, mint nálunk, mégis, a sógoréknál jóval olcsóbban adják, még akkor is, ha az áfakülönbséggel korrigáljuk az árat. Így húzzák le a magyarokat?
  • Szerző: Ripost

Media Markt, DM, Interspar, Müller – elmentünk néhány bécsi üzletbe, és meglepő árkülönbségeket találtunk! Dezodor, tusfürdő, mogyorókrém, film – csak pár, találomra kiválasztott tétel, amelyek ugyanazokban az üzletláncokban olcsóbbak Ausztriában, mint Magyarországon. Vajon miért sarcolnak meg bennünket jobban a multik? Karácsony környékén sokan szívesen ugranak át a sógorékhoz, akár a most hétvégén nyíló bécsi adventi vásárra is, kicsit körülnézni, vásárolgatni. A legtöbb idehaza ismert áruházlánc ott is jelen van, s a kínálat jó része szintén ismerős. Az árszínvonal általában valamivel a magyar fölött van, de rengeteg esetben meglepetés ért minket: pontosan ugyanazokat a termékeket Ausztriában jóval olcsóbban kínálták, mint Magyarországon! Még akkor is, ha kiszűrjük azt, hogy kint más az áfa (Ausztriában az élelmiszeren 10, szinte minden máson 20, nálunk általában 27 százalék). Sok áru még az áfa-korrekció után is drágább ugyanannak az üzletláncnak a magyar, mint az osztrák boltjában.

Miért akarnak rajtunk extrán nyerészkedni? Még mindig hülyének néznek minket?

Táblázat áfakorrekcióval*

                                                      Bécsi ár                     Budapesti ár

Dove dezodor                                 666                                869

Palmolive tusfürdő                       304                                445

Merci csokoládé                            592                                799 

Kávéfőző                                    26 988                          29 993

Nutella (450g/400g)                    1189                             1199 

Nivea krém (400ml/250ml)       1350                             1599

A viszkis (film)                              5431                             5999

*Ebben a táblázatban a bécsi árakat számítottuk ki úgy, hogy nem az osztrák, hanem a magyar áfával számoltunk – ezek a termékek még így az áfakorrekcióval is olcsóbbak Bécsben, mint Budapesten!
(Az eurót 322,8 forintos áron számoltuk.)Itthon átragasztották az árcímkét a pulóveren
Bécsben és Budapesten is benéztünk egy-egy New Yorkerbe, ahol a téli szezon jegyében karácsonyi pulóvereket kínáltak. Az Ausztriában fotózott nemzetközi árcímkén jól látszik, hogy a termék ára 2990 Ft.

Ám a magyar fővárosban új árat ragasztottak a hivatalosra: 3390 forint


Még a magyar sikerfilm is olcsóbb!
Nem akartunk hinni a szemünknek, amikor az osztrák MediaMarkt film osztályán megpillantottuk az utóbbi idők egyik legsikeresebb magyar filmjét, A viszkist! A borítón a The Whiskey Bandit felirat olvasható ugyan, de a lemezről természetesen nem hiányzik a magyar hang. Ugyanakkor olcsóbb, mint itthon!


Ausztria: 5132 Ft


Magyarország: 5999 Ft

 

Megdöbbentek az emberek
Kíváncsiak voltunk, vajon mit szólnak az emberek ahhoz, hogy az azonos üzletek ellenére számos termék olcsóbb Ausztriában, mint Magyarországon.
Kiss Imre: „Hogy mi van?! Biztos voltam benne, hogy kint minden drágább, erre tessék! Itt a példa, hogy még mindig létezik a nyugat és a kelet közötti ellentét. Felháborít a különbség, mert úgy érzem, ezzel lenéznek. Mintha azt mondanák: nesze, kelet-európai paraszt, vásárold csak meg drágábban a jó nyugati árut, amit odahaza a mieinknek olcsón adunk.”


Pákovics Éva: „Felháborító és érthetetlen! Nem csodálom, hogy több ismerősöm is kijár bevásárolni, a benzinpénzt pedig összedobják.”


Pál Klári: „Megmagyarázhatatlan ez az árkülönbség. Úgy tudom, ezek a cégek Ausztriában magasabb munkadíjat fizetnek a dolgozóiknak, mégis olcsóbban tudják adni az azonos termékeket kint…”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?