INSIDER

Merkely Béla a brit mutáns vírusra figyelmeztet

A Semmelweis Egyetem rektora szerint elkerülhetetlen volt a korlátozó intézkedések szigorítása, mert gyorsan terjed a brit mutáns vírus, egyre többen kerülnek súlyos, életveszélyes állapotba, és a napi halálozási szám is emelkedett. Merkely Béla úgy gondolja, hogy a bevezetett szigorítások és a folyamatos oltás hatására májusra túl leszünk a nehezén.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Merkely Béla az új korlátozó intézkedésekről azt gondolja, hogy ezek mindannyiunk érdekét szolgálják. A rektor szerint úgy is elkerülhetetlenek voltak, hogy az eddigi előírásokat a lakosság zömében betartotta, jól együttműködött. Ennek ellenére sem lehetett megakadályozni a vírus rohamos terjedését – ahogy Európa-szerte látjuk – egyre több a napi megbetegedés és a halálozás. Gyorsan emelkedik a súlyos lefolyású esetek száma, mára már többen vannak lélegeztetőgépen, mint ahányan novemberben voltak. A kormány a végsőkig kitartott, és csak az utolsó pillanatban hozta meg az elkerülhetetlen lépést, a távoktatás elrendelését. Gazdaságilag az ország és a családok szempontjából is húsbavágó, de az élelmiszerboltok, a drogériák és a vonatkozó rendeletben nevesítettek kivételével az üzletek bezárása is indokolt, hiszen csak így tudjuk csökkenteni a személyes érintkezések számát – mondta a professzor az Origónak adott interjújában.

AZ ÓVINTÉZKEDÉSEK HATÁSÁRA 3-4 HÉT MÚLVA MÁR KEDVEZŐBB ADATOKAT KELL LÁTNUNK. VÁRHATÓAN AKKORRA CSÖKKEN AZ ÚJ MEGBETEGEDÉSEK SZÁMA, AMIT AZ IS SEGÍT, HOGY FOKOZZUK AZ OLTÁSI INTENZITÁST.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora

Az a cél, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja legalább az első oltást. Erre pedig megvan az esély, hiszen oltunk Pfizerrel, AstraZenecával, Szputnyikkal, Sinopharmmal, és nemsokára érkezik új Moderna-szállítmány is. Optimista vagyok, azt tudom mondani, hogy a nehezén húsvétot követően túl lehetünk.

Merkely elismerte, hogy az egyetemi klinikákra érkező betegek is egyre fiatalabbak, most a harminc és hatvan év közötti korosztály fertőződik leginkább.

ENNEK A BRIT VÍRUSMUTÁCIÓ-MEGJELENÉS AZ OKA, AMELYET A KÖZÖSSÉGEKBEN LÉVŐ GYEREKEK ÉS MUNKÁBA JÁRÓ SZÜLŐK TERJESZTENEK LEGINKÁBB, ÉS KÖZÜLÜK NÉHÁNYAN SÚLYOSAN MEGBETEGEDNEK.

A Semmelweis Egyetem rektora arra is kitért, hogy az igazolt fertőzések száma feltehetően messze elmarad a valódi fertőzések számától. Ezekre irodalmi adatok vannak. Ennek alapján a valódi átfertőződöttek aránya akár többmilliós is lehet.

Becsléseim szerint, ha több mint 3 millió ember megkapja legalább az első oltást, érezhető lesz a védettség kialakulása.

Ez persze nem önmagában az oltásnak lesz köszönhető, hanem annak is, hogy legalább ugyanennyien fertőződtek már meg, és alakult ki ellenanyag a szervezetükben. Természetesen arra is van példa, hogy azok is kaptak már oltást, akik korábban betegek voltak.

Dr. Merkely Béla is megkapta a koronavírus elleni védőoltást

Dr. Merkely Béla is megkapta a koronavírus elleni védőoltást
Fotó: Facebook

FONTOS TUDNI, HOGY AZOK SEM LEHETNEK TELJES BIZTONSÁGBAN, AKIK ÁTESTEK A FERTŐZÉSEN, MERT A GYÓGYULÁS UTÁN HAT HÓNAPPAL CSÖKKENHET AZ ELLENANYAG MENNYISÉGE A SZERVEZETBEN, DE ENNEK JELENTŐSÉGE KLINIKAILAG MÉG NEM TISZTÁZOTT.

Ugyanakkor a szigorító intézkedések betartásával és az oltás felvételével mi magunk is tehetünk azért, hogy a járvány nyárra végleg lecsillapodjon

- mondta Merkely, aki végezetül hozzátette:

A MOST TERJEDŐ BRIT MUTÁNS VÍRUS SOKKAL FERTŐZŐKÉPESEBB – VIRULENSEBB. EZ AZT JELENTI, HOGY MÉG JOBBAN KELL FIGYELNI A SZABÁLYOKRA.

Nagyon gyorsan terjed, így ha valaki egyetlen hibát elkövet a védekezésben – például tíz-tizenöt percet eltölt egy fertőzöttel zárt helyen maszk nélkül, vagy nem fertőtleníti alaposan a kezét, vagy nem tartja a távolságot -, könnyebben elkapja a vírus most terjedő angol variánsát. Az elmúlt napokban a budapesti igazolt esetek 80-90%-át ez a mutáció okozta. A tavaly tavasszal és ősszel terjedő vadvírus nem fertőzött ilyen intenzitással

- figyelmeztetett a szakember.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?