INSIDER

Megváltoztak a maszkviseles szabályai, itt a kivétel

November 26-án, csütörtökön is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.
  • Szerző: Ripost

György István területi közigazgatásért felelős államtitkár nyitotta meg a sajtótájékoztatót. Mint mondta, folyamatban van a közoktatási intézmények dolgozóinak célzott tesztelése. A vizsgálat célja az embere védelme és a vírus terjedésének fékezése. Az első tesztelési kör holnap véget ér és jövő héten hétfőn fog beszámolni az operatív törzs az eredményekről.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A tesztelés révén pontosabb képet kaphatunk arról, hogy az egyes szakmákban, milyen az átfertőzöttségi adat. Kiemelte, hogy ugyan bizonyos pártok álhíreket terjesztenek, miszerint az egyetemisták nem kapnak védőfelszerelést, és ételt, de természetesen ez nem igaz. Összesen két tesztelésre kijelölt egyetemi hallgató tagadta meg a munkát, akik nem találták megfelelőnek a védőfelszerelést.

Kecskemét, 2020. május 7.
Mintát vesznek egy férfi orrnyálkahártyájáról a koronavírus-fertõzöttség megállapítására szolgáló szûrések elvégzéséhez
MTI/Bús Csaba

Mintegy kétezer egyetemi hallgató vesz részt a tesztelésben, segítve a védőnők munkáját. Az első visszajelzések pozitívak, biztonságérzetet ad a dolgozóknak a tesztelés.

Az országos tisztifőorvos közölte: 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma 49 616 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 138 202 fő. 7537 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 640-en vannak lélegeztetőgépen.

Rendkívüli terhelés alatt áll az egészségügyi ellátórendszer – mondta Müller Cecília.

Arra is magyarázatot adott, miért ugrott meg a napokban az új fertőzöttek száma. Az igazolt fertőzöttek számában összesítve megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. 13 578 gyorstesztet végeztek el a PCR-tesztek mellett.

Jogszabályokkal próbálják segíteni a gyógyszerek elérhetőségét. A gyógyszerfelírással kapcsolatban a szakorvosi javaslatok 90 napig érvényesek lesznek a veszélyhelyzetet követően.

Müller Cecília

Nemcsak az idősebb korosztály és a krónikus betegek a legveszélyezettebbek, hanem a dohányzók és a túlsúlyosok is. A tanulmányok szerint súlyos szövődmények nagyobb eséllyel alakulhatnak ki a szervezetükben.

Nagyon fontos odafigyelnünk a hatékony levegőztetésre! Rövid idejű gyors kereszt húzat a legjobb megoldás a szellőztetésre. Többször is érdemes elvégezni a lakásban.

Budapest, 2020. június 17.
Kiss Róbert rendõr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A szót Kiss Róbert rendőr alezredes vette át. Közölte: Január 21-ig meghosszabbították a schengeni belső határellenőrzést! Továbbá a mai naptól az értelmi fogyatékosok maszkhasználatát módosították, számukra nem kötelező.

Az elmúlt nap folyamán 664 ember szegte meg a kötelező szájmaszkviselést. 259 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Kettő üzletet zártak be. 16 852 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 8517 újat rendeltek el kedden, és összesen 45 750 zárlat van hatályban.

 

És ezeket olvastad már?