INSIDER

Megtörte a csendet a móri mészáros, megosztotta rémálmait és terveit

A móri mészárlás miatt börtönben ülő Weiszdorn Róbert korábban megfogadta, hogy többet nem nyilatkozik, most mégis hajlandó volt beszélni.
  • Szerző: Ripost

A speciális körletben őrzött móri mészáros, Weiszdorn Róbert legalább még 28 évig börtönben marad, de most megszólalt a sajtónak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

„A mai eszemmel lelőném a bűntársamat, Nagy Lászlót, és ezzel megmentenék nyolc ártatlan embert” – állította a Blikknek az életfogytiglani börtönre ítélt 45 éves Weiszdorn. A 12 éve rácsok mögött élő férfi öt éve megfogadta, hogy családja kérésére nem nyilatkozik többé, de most kivételt tett és beszélt érzéseiről, tanulmányairól és rémálmairól is.

2002. május 9-én két fegyveres rontott be a Móron lévő Erste Bankba, a rablók senkinek sem kegyelmeztek, az alkalmazottakat és az ügyfeleket is lemészárolták, nyolcan haltak meg.

Öt évvel a szörnyűség után derült ki, hogy az elkövetők nem a valós életfogytiglanra ítélt Kaiser Ede és társa, hanem a Tatabányán élő, Nagy László és Weiszdorn. Nagy egyébként lebukásuk után öngyilkos lett, Weiszdorn pedig 40 év letöltése után szabadulhat legkorábban.

„Az emberi agy számára felfoghatatlan ilyen hosszú idő, a túlélés egyetlen záloga, ha mindig csak a következő napra gondolok. Teológiát tanulok. A vallás rengeteget segít” – mondta a móri mészáros, hozzátéve, hogy már másként látja a világot, nem ugyanaz az ember, mint 2002-ben.

„Tisztában vagyok azzal is, hogy számomra a földi életemben nincs megbocsájtás, talán majd odafent. Még mindig álmodom a bankban történtekről, és pontosan tudom, hogy amíg élek, ez így lesz” – majd elárulta azt is, hogy két nyelvből is vizsgát akar tenni.

A bankrablás minden pillanatára pontosan emlékszik. „Tudom, hogy sokan nem hiszik el, de nekem fogalmam sem volt arról, hogy miközben én álltam a bank ajtajában, Nagy halomra lőtte az embereket. Ha tudom, valószínűleg végeztem volna vele, hogy a többiek megmeneküljenek.”

Állítása szerint akkor azért nem ment a rendőrségre, mert naiv volt, Nagy pedig totális lelki terrorban tartotta, ő rettegett tőle, hiszen a családján állhatott volna bosszút.

Weiszdorn ma is vitatja, hogy a bank biztonsági őre miatta halt meg, pedig valóban felé lőtt. „Nagy végzett végül vele, ahogy a többiekkel is. Én nem öltem embert Móron, de mivel társtettese voltam ennek a borzalomnak, nem vitatom, hogy súlyos büntetést érdemlek. De nem negyven évet, az biztos” – mondta.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?