INSIDER

Megszólalt Bessenyei özvegye: Márki-Zay Péter visszaélt a bizalmammal

Bessenyei Ferenc özvegye vasárnap a férje emlékére létrehozott díj átadóján vonta vissza a név használatára adott engedélyét. Most megindokolta, hogy miért volt erre szükség.
  • Szerző: Ripost

A színészóriás Bessenyei Ferenc özvegye, B. Élthes Eszter először beszélt bővebben arról, hogy a vasárnapi 12. Bessenyei-díjátadó gálán művész özvegyeként és a díj bírálóbizottságának elnökeként miért vonta vissza a Bessenyei név használatára adott engedélyét közvetlenül Márki-Zay Péter polgármester beszéde után.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hódmezõvásárhely, 2020. január 19.
B. Élthes Eszter,
MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI

Az özvegy szerint maga a kiválasztási folyamat és az önkormányzat ügyintézése is méltatlan volt Bessenyei Ferenc emlékéhez. „Éreztem, hogy az első másodpercről kezdve arról van szó, hogy egy bizonyos, hatalomra került politikai csoportosulás kizárólag a saját reklámozására használja a Bessenyei nevet” – fogalmazott a promenad.hu-nak adott interjúban B. Élthes.

„Láthatóan nem örültek nekem az új tagok és a hivatal emberei: úgy éreztem magam, mint a vádlott az inkvizíció előtt” – fogalmazott B. Élthes. Állítása szerint nem hallgatták meg a véleményét, a jelölésről szóló jegyzőkönyvet sem kapta meg. „Számtalan alkalommal kerestem őket telefonon, fel sem vették, és nem hívtak vissza…” – indokolta azt a döntését, hogy a díjátadón tiltakozik a történtek ellen.

„Amikor megtudtam, hogy ezekben a testületekben többségben a polgármesterhez kötődő emberek vannak, köztük annak a körnek a tagjai, akik évek óta azért küzdenek, hogy még a Bessenyei Művelődési Háztól is elvegyék a férjem nevét, minden világossá vált ” – vallotta be B. Élthes.

„Szeretném leszögezni: nem én okoztam botrányt vasárnap, hanem Márki-Zay Péter azzal, hogy utánam szaladt. Könyörgöm, miért volt erre szükség? Egy polgármester nem hagyja ott az eseményt, a díjazottakat, a közönséget, az élő közvetítést, és fut utánam, mint egy kisiskolás fiú, ha érzi, hogy valakit megbántott... A vásárhelyieknek jogukban áll tudni arról, hogy mi történik a háttérben, hogy milyen aljas módszerekkel dolgoznak az önkormányzat munkatársai” – tette hozzá a portálnak.

A polgármesterrel való beszélgetésről pedig annyit mondott: „Úriasszony módjára elmagyaráztam neki, hogy helytelenül döntött és cselekedett a Bessenyei-díjak ügyében. Kiráz tőle a hideg, ahogyan utólag csúsztat a beszélgetésünkről, és visszaélve a bizalmammal kiforgatja a szavaimat! Számomra az a legnagyobb bűn, hogy visszaélt a bizalmammal!”

És ezeket olvastad már?