Létrehozva: 2020.06.16.

Megrázó részletek, gyilkos gátat emeltek a szomszédok, ezért halt meg a 66 éves tótvázsonyi asszony

Házát, veteményesét szerette volna menteni férjével, de a villámárvíz elsodorta és megölte Marika nénit, a 66 éves tótvázsonyi asszonyt. A Ripost megtudta: férje már évekkel ezelőtt szót emelt az önkormányzatnál az állandóan eltorlaszolt patak miatt, de nem történt változás…

Szörnyű tragédia történt Tótvázsonyban, amikor leszakadt a nagy eső: egy 66 éves asszony a férjével saját kertjükben próbálta kétségbeesetten megtisztítani a sodró patakot vasárnap este, amikor belecsúszott a vízbe, és a villámárvíz 70 méteren át sodorta. Pillanatok alatt következett be a tragédia: Marika néni meghalt, miközben mindössze azt védte volna, amiért egy életen át dolgozott: házát és veteményesét. És azért kellett meghalnia, mert más falubeliek nem tisztítják, sőt, némelyek rendszeresen eltorlaszolják öntözési céllal a patakot...

Így zubogott a víz Tótvázsonyban:

Szóltak már az eltorlaszolt patak miatt

Marika néni és férje, Lajos évek óta tudta, hogy egyszer nagy baj lehet a család kertjén is átfutó patakkal, amit mások rendszeresen eltorlaszoltak, és már szóltak is érte az önkormányzatnak… Mint a Ripost megtudta, az elhunyt asszony férje már 2017-ben panaszt tett az önkormányzatnál, ez az akkori képviselő-testületi jegyzőkönyvből derül ki. „A gond a pataknál van. Az ő részét már kipucolta, de fentebb tele van fával és nincs megtisztítva. Ha sok az eső, viszi az egész kertjét” – áll a jegyzőkönyvben, amely Tótvázsony polgármesterének, Sipos Ferencnek is tartalmazza a válaszát.

Lajos bácsi mutatja, hol történt a tragédia feleségével. Fotó: Bors

„Sokan használják a patakot öntözési célokra”

„A patak a településen mindenütt problémát okoz nagy csapadék esetén. ... Közel 2 méter széles és legalább 80 cm mély patakmeder kellene ahhoz, hogy ezt a mennyiségű vizet kordában lehessen tartani. Nagyon sokan használják a patakot különböző célokra, öntöznek belőle, sokan el is torlaszolják és nagyobb eső esetén sem jut eszükbe ezeket a torlaszokat kivenni” – olvasható a polgármester válasza, amely választ is ad arra, miért történhetett most a szörnyű tragédia.

A Ripost megkereste Sipos Ferencet, akit tavaly újra megválasztottak Tótvázsony polgármesterének. Ő azt mondja, sajnos minden nagyobb esőzésnél ez történik. A faluban két patak is fut, mindkettő a kertekben, alig 2 méterre a veteményeskertektől. A patak általában csak 10 centi széles, de a nagy esőknél többméteresre duzzad, és sodró erejű. „Ez a patak a kertek végében folyik, én hozzá sem tudok férni. Ennyi víznek nem lehet elvezetőt csinálni” – vélekedik a polgármester. „Ha ebből esetleg feljelentés születik, mi állunk elébe” – mondja a polgármester arra a kérdésre, hogy kinek a felelőssége lehet a tragédia, amit egy évek óta fennálló probléma okozott.

„Nem az önkormányzat felelőssége”

„Nem hibázott az önkormányzat, ez egy sajnálatos baleset volt, bár valóban nem volt rendesen kitisztítva a meder. Amit a házaspár szeretett volna elérni, amikor kiment az esőben, az nem volt lehetséges, nem tudták megakadályozni, hogy kilépjen a patak a medréből. Én nem biztos, hogy kimentem volna az életem kockáztatásával menteni a veteményest. Már járt benn ma nála a férj, neki kifejeztem részvétemet. Természetesen szomorú és feldúlt. Felelősöket keres, minket is hibáztatott… ” – mondja a polgármester.

Marika néni mindene volt a kert

Elértük Marika néni menyét is, aki elmondta: az elhunyt asszony férjét és fiát nagyon megviselték a történtek. „Sokszor volt már probléma a patakkal, mindig is anyósom és apósom tisztította. Nemcsak azt a részt, amely a kertjükben húzódott, hanem mellette is, ahol van egy kis út, amit rengetegen használtak” – mondta lapunknak Kata, a meny.

„Nem lehet ezt feldolgozni. Semmilyen egészségügyi problémája nem volt, a mindene volt a kertje. Már 20 éve ott laknak, és ez a patak már a házat is veszélyeztette, az évek alatt elkezdte kimosni az alapot a befolyó víz.”

Unokái még nem tudják a szörnyű hírt

Majd hozzátette: gyermekei, Marika néni unokái egyelőre még nem tudják, mi történt nagymamájukkal. „Mi is ott lakunk, de tegnap nem voltunk otthon., én a gyerekekkel Debrecenben voltam a szüleimnél, a férjem pedig 600 kilométerre az otthonunktól. Ott érte a telefon, hogy elhunyt az édesanyja, én azon is izgultam, hogy ő épségben hazaérjen” – mondja az asszony.

„Sokszor emlegették a patakot, hogy nem csinálták még meg. Annyira kicsi ez a patak, hogy teljesen hihetetlennek tűnik normális időjárásban, hogy ilyen történjen. Ő csak szerette volna megakadályozni, hogy a házát, a kertjét elvigye a víz” – mondja a nő, és sírni kezd. „Nagyon kedves asszony volt az anyósom” – teszi hozzá halkan…

Országos gond, hogy nem tisztítják az árkokat Az ingatlanokkal határos árkok karbantartása, a vízelvezetés biztosítása lakossági feladat. Mindenkinek magának kell gondoskodnia arról, hogy a háza előtt lévő árokból eltávolítsák a felesleges növényeket, az összegyűlt hordalékot, amelyek a víz útját állják, hogy nagyobb esőzések, esetleges áradások során a víz távozni tudjon.

 

Egyre gyakoribbak a villámárvizek Néhány évvel ezelőtt Magyarországon még nem nagyon ismertük ezt a fogalmat, manapság azonban egyre gyakrabban találkozhatunk vele. A villámárvíz azt jelenti, hogy nagyon rövid idő nagyon nagy mennyiségű csapadék esik le, ami árvízként zúdul végig a csatornákban, az utakon, a patakokban. Mivel hirtelen keletkezik, felkészülni sem lehet rá. A legveszélyesebb az, hogy a nagy mennyiségű csapadék ilyenkor nagyon gyorsan mozog, és mindent visz, mi az útjába kerül.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast