INSIDER

Megkezdődött az oltóanyag fejlesztése Magyarországon: „ígéretes a próbálkozás”

Müller Cecília bízik abban, hogy „az első hullám vége felé vagyunk”.
  • Szerző: Ripost

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy Magyarország az egyik legjobban védekező ország: nem csak egészségügyi szempontból, hanem gazdaságilag is meghoztuk a megfelelő intézkedéseket.

A kormány célja a munkahelyek megvédése, megőrzése volt, így több kedvezményt is adtak a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is.

Müller Cecília pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az aktív fertőzöttek 44 százaléka budapesti. 500 fő alá esett a kórházban ápoltak száma.

A tisztifőorvos elmondta, hogy 100 ezer főre vetítve öten haltak meg a betegségben. Az új esetek közül egyébként többen az Óhegyi vagy a Pesti úti idősotthon lakói.

„Bizakodóak vagyunk, hogy az első hullám vége felé vagyunk” – fogalmazott.

A járványgörbe továbbra is lefelé mutat. Müller Cecília szólt arról is, hogy egy megállapodás jött létre a nemzeti oltóanyaggyártás érdekében. Most, a koronavírus-járvány idején sem kellett más járványokkal számolni – tette hozzá. Elkezdődött a nemzeti oltóanyaggyár fejlesztése.

Az oltóanyag fejlesztése már megkezdődött, a folyamatot „jelentős orvostudományi kutatásnak” nevezte. Úgy értékelt, „ígéretes a próbálkozás, muszáj sikeresnek lennünk”.

Mi a helyzet a szabad vizekben fürdéssel?

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta, csak kijelölt fürdőhelyen szabad fürödni. Először a hatóság a fürdővíz minőségét vizsgálja, majd a szükséges létesítmények meglétét. A lassú nyitáskor érvényes az a szabály, hogy szabad téri strandolás megengedett, ezen felül a szabad téri medencékben. A strandoknak üzemeltetési szabályzatuk van, fontos a személyi higiéné és a biztonságos védőtávolság megtartása.

Azt is elmondta, hogy az óvodákban a gyerekeknek nem kell maszk, csak a távolságot és a személyi higiéné megtartására kell a hangsúlyt helyezni.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?