INSIDER

Megkapta az engedélyt a kínai Sinopharm-vakcina

Az operatív törzs megtartotta pénteki tájékoztatóját, ahol a legfrissebb hírekkel jelentkeztek.
  • Szerző: Ripost

 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője elmondta az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, hogy a legnagyobb korlát a kevés vakcina. Ütemesen történik az eddig beérkezett vakcinák felhasználása, a hét végére pedig az összes oltóanyagot elhasználják. Az egészségügyben és a szociális otthonokban a hétvégén véget ér a kampányszerű oltás.

Fotó: M1

456 intézményben fognak oltani ma, és összesen 22-24 ezer embert fognak beoltani – mondta György István. Nem maradhat eloltatandó vakcina, és ezért szigorúan kérték a munkacsoportokat, hogy a maradék oltóanyagot olyan személy kaphassa, aki előzetesen regisztrált, vagy pedig olyan egészségügyi dolgozó, aki nem kapott oltást.

György István közölte, hogy a háziorvosok is részt vesznek a védőoltások beadásában, konkrét listát kapnak a regisztráltakról. Az új oltási fázisban a háziorvosok pénteken kapják meg a legidősebbek listáját életkor és a regisztráció ideje szerint. Moderna vakcinát kapnak majd, és ezt oltathatják be. 5004 háziorvosi praxis vesz részt az oltásban. Jövő hét elején megkezdődik a regisztráltak oltása, 10-esével kell az oltásra szervezniük az embereket.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy látványosan nem csökken a fertőzések száma, csak a védőoltás lesz a kiút ebből a helyzetből.

Többféle vakcina áll lehetőségként előttünk, egyelőre a Pfizer- és a Moderna-vakcinával oltanak a hatóságok – mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy mindegyik vakcina hatásos. Az OGYÉI kiadta az engedélyt a Sinopharm termékére is, így bővül az oltási paletta – mondta Müller Cecília.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy ha valaki az első oltás után betegszik meg, akkor nem oltanak, és megvárják a gyógyulást, és akkor kapják meg.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?