INSIDER

Megfordult a trend: már nem a panel a sláger

Már most érezhető a babaváró kölcsön és a falusi CSOK hatása az ingatlanpiacon: a támogatásoknak köszönhetően egyre többen keresnek családi házat.
  • Szerző: Ripost

Sok ember álmodozni sem mert eddig egy saját kertes házról, ám aki most néz körül az ingatlanpiacon, azt tapasztalja, hogy a kertes házak ára jóval kevésbé emelkedett, mint a paneleké. Vidéken és a főváros egyes kerületeiben még az is előfordul, hogy ugyanannyi pénzért kínálnak kertes házat, mint egy panellakást. Miskolc belvárosában például 160 négyzetméteres, 2+1 félszobás házat kínálnak 20,7 millió forintért, ugyanitt egy 60 négyzetméteres 3 szobás panellakás 20,95 millió forintért eladó. Győrben egy felújítandó 100 négyzetméteres házért 20,7 millió forintot kérnek, 200 ezerrel kevesebbet, mint egy jó állapotú, 62 négyzetméteres panelért.

„A babaváró hitel, és az, hogy a 75 százaléka betudható önrésznek, a fővárosban és a nagyobb városokban felélénkítette a használt lakások piacát. A családi házak négyzetméter-árai nem emelkedtek akkora mértékben, mint a lakásoké, ezért alakult ki a mostani helyzet” – magyarázta Balogh László, az ingatlan.com szakértője.

A vidéki ingatlanosoknak a legnagyobb meglepetést a falusi CSOK megjelenése okozta.

„Olyan régi parasztházak találtak vevőre az elmúlt időszakban, amiket évek óta árultunk, és egy ember nem érdeklődött irántuk. Az új családtámogatások miatt felpörögtek a házépítések is. Itt, vidéken olcsóbban lehet telekhez jutni, a CSOK pedig jelentősen könnyíti a finanszírozást” – fejtegette Vida Róbert, aki Dunaújvárosban és a környékén tevékenykedik.