INSIDER

Még több segítséget kapnak a cukorbetegek

A koronavírus-járvány kiemelten sújtja a cukorbetegeket, az elhunytak harmadának volt diabétesze. A kormány most még szorosabbra fűzte az együttműködést öt nagy, cukorbetegeket képviselő szervezettel, és nem hoz döntést róluk nélkülük.
  • Szerző: Ripost

Magyarországon 1,2 millió cukorbeteg él, ám a betegség a családtagok révén jóval több emberre helyez jelentős terhet, mely most a koronavírus-járvány idején még tovább nőtt. A cukorbetegek ugyanis fokozottabb veszélynek vannak kitéve a koronavírus-járvánnyal szemben, mint az egészséges emberek. Ám a kormány nem hagyja őket cserben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fontos együttműködés született

Együttműködési megállapodást írt alá november 14-én, a Diabétesz Világnapon Magyarország kormánya és öt, cukorbetegeket képviselő szervezet: a Magyar Diabetes Társaság, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, a Sportos Cukorbetegek Egyesülete, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért. Ezzel tovább erősödik az együttműködés Magyarország kormánya és a cukorbetegek szervezetei között. A kormány nemcsak azt vállalta, hogy folyamatos párbeszédet folytat, hanem azt is, hogy minden, róluk szóló, őket speciálisan érintő jogszabályt előzetesen egyeztet és nem hoz döntést ezekről nélkülük.

Fotó: Shutterstock

Új helyzeteket teremtett a koronavírus

„A járvány idején még inkább megmutatkozott, hogy szükség van az együttműködésre, hiszen a diabéteszesek sajátos élethelyzetben vannak – mondta lapunknak Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő. „Két példát is említenék. Még tavasszal jelezték, hogy a cukorszint méréséhez szükséges tesztcsíkot nem lehet e-receptre megkapni, mert gyógyászati segédeszközöket nem lehet ilyen módon kiváltani, ezért beemeltük oda. Most ősszel pedig azt jelezték, hogy a tavaszihoz hasonlóan nem lett automatikusan meghosszabbítva a szakorvosi javallat, ami azért gond, mert az alapján írhatja fel a háziorvos a gyógyszereket, az inzulint. Azonnal továbbítottuk az illetékes szaktárcának és hamarosan ezt is megoldjuk.”

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott

Könnyít az állam a család terhén

A cukorbetegség járványmentes időkben is nagy megpróbáltatás.

„Amikor egy gyerekről kiderül, hogy cukorbeteg, az nagy stressz és új élethelyzet a családnak” – mondta a -nak Hudák Istvánné, a Rákosmenti Gyermekcukorbetegek Közhasznú Egyesületének vezetője, akinek a fia szintén érintett. „Kezdetben be kell állítani a kicsi cukrát, a szülőknek pedig meg kell tanulniuk, mennyi szénhidrátot ehet és mit kell tenni, ha leesik a cukra. Sokan ezért otthon maradnak a gyerekkel. Sokáig emiatt kiesett egy fizetés, ám a kormány intézkedéseinek köszönhetően a gyodot és az otthonápolási díjat az 1-es típusú cukorbetegek családja is megkapja, ami hatalmas segítség” – magyarázta. Majd hozzátette: szintén jelentős könnyítés a diabéteszszenzor- és a -pumpa-vásárlás 98 százalékos támogatása az 1-es típusú cukorbeteg gyereket nevelő szülőknek. „Egy ilyen készülék non-stop képes mérni, így napi öt helyett elég kétszer szúrni a gyereket. Több százezres tételről beszélünk, amit a szülők többsége állami támogatás nékül nem tudna megvenni” – árulta el Hudák Istvánné.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?