INSIDER

Mától jön a káosz a fővárosi közlekedésben, ezek a változások

Nehezebb lesz a következő másfél évben a fővárosban a közlekedés, már csak ezért is meg kellene szüntetni az ötletszerűen felfestett, a belvárosban összevissza az úttesten kanyargó biciklisávokat. Mától két hétig nem jár a fogaskerekű, szombattól lezárják a 3-as metró belvárosi szakaszát.
  • Szerző: Ripost

Pályakarbantartás miatt mától várhatóan két hétig nem jár a fogaskerekű – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A Széll Kálmán tér és a Svábhegy között a 21-es és a 21A autóbusszal, a Királyhágó tér és Svábhegy között a 212-es autóbusszal, míg a vonal felső szakaszán a 60-as pótlóbusszal lehet utazni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

A változások további részleteiről a bkk.hu oldalon lehet tájékozódni.

Fotó: Ripost

Nehéz időszak elé néznek az autósok és a tömegközlekedéssel utazók is, mivel november 7-én, szombaton felújítás miatt lezárják a naponta félmillió embert szállító 3-as metró legforgalmasabb, belvárosi szakaszát.

Fotó: Ripost

Mindez az egész város, sőt az agglomeráció közlekedésére is kihat, hiszen például a metró helyett járó pótlóbuszok miatt több helyen buszsávok lesznek. Ez várhatóan az autósoknak okoz majd fejtörést – ahogy a korábban felfestett biciklisávok is, amelyekhez a téli idő ellenére is ragaszkodik a főváros vezetése. Csak az Üllői úton szűnik majd meg a biciklisáv, de ott szintén buszsáv lesz.

Legfontosabb változások

• Novemberig 6-áig, péntekig még a teljes szakaszon jár az M3-as metró, de négy állomáson (Arany János utca, Ferenciek tere, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák) nem áll meg.

• November 7-től pótlóbusz jár majd a Lehet tér és a Nagyvárad tér között

• Ezután az M3-as metró csak Újpest-központ és a Lehel tér, illetve Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között jár majd

• Új busz- és villamosjáratok indulnak: 1M villamos a Bécsi úttól a Népligetig, 2M villamos a Keleti pályaudvartól a Jászai Mari térig (a Nagyvárad tér érintésével, a 2-es és a 24-es villamos vonalán), M14 busz a Lehel tér és a Nyugati pályaudvar között.

• Változnak hétfőtől a trolibuszok útvonalai is (72M troli: Zugló vasútállomás – Orczy tér, 79M troli: Keleti pályaudvar – Dagály utca, 73-as troli: Keleti pályaudvar – Deák Ferenc tér)

A BKK remek ötlete: menj gyalog!

A gyorsabb átszállás érdekében a metróállomások között, egy-egy állomásközt érdemes akár gyalogosan is megtenni – javasolja a BKK. Ehhez sétatérképet is készítettek. A teljes lezárt metrószakaszt 84 perc alatt lehet gyalog megtenni – már ha valaki fiatal és gyors –, a Klinikáktól a Nagyvárad térig 13 perc az út.

És ezeket olvastad már?