INSIDER

Már szinte lemondtak róla, de a vérplazma-terápia mentette meg az idős magyar férfi életét

Már szinte kezdtek lemondani róla az orvosai, mikor az új módszerrel javulni kezdett az állapota.
  • Szerző: Ripost

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika egyetemi docense, Iván Zsolt a Blikknek szólalt meg a koronavírusos betegeken szinte csodaként működő vérplazma-terápiával kapcsolatban. A szakértő leszögezte, hogy ez még nem a tényleges ellenszer, csak egy gyógymód, ami a különböző betegekre többféle módon képes hatni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Semmelweis Egyetem

A terápia lényege, hogy aki már átesett a betegségen, annak a szervezete legyőzte a vírust, és az így termelt ellenanyag még ott van a vérplazmájában. A súlyos állapotú betegek szervezete valamiért nem tudja előállítani ugyanezt a vírusölő anyagot, ha viszont beadják nekik, az segít rajtuk” – kezdte a szakember a lapnak.

A kutatások során az is kiderült, hogy a meggyógyult betegek mintegy 10 százalékának a vérplazmája gyógyító hatású. Azonban a módszer hatásosnak bizonyult, ugyanis már két súlyos fertőzöttnek is sikerült meggyógyulnia a módszer segítségével.

Az egyik páciensnek, egy idős magyar férfinak három hetet kellett lélegeztetőgépen lennie, az orvosai már kezdtek lemondani róla, de a vérplazmának köszönhetően rohamtempóban kezdett kilábalni a fertőzésből.

„Három hete tartottuk lélegeztetőgépen, úgy tűnt, elveszítjük. De miután megkapta a plazmainfúziót, napról napra javult az állapota, egy hét alatt eltűnt a gyulladás és a vírus a szervezetéből. A másik, sikeresen kezelt páciensünk már nem szorul intenzív ellátásra” – árulta el Iván Zsolt.

Magyarországon a jelenlegi helyzet szerint nincs másik, hasonlóan kritikus állapotú koronavírusos páciens, de ha ismét élet-halál kérdéséről lenne szó, képesek lennének megismételni a vérplazma-terápiát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?