INSIDER

Már 100-nál több beteget gyógyítottak meg a vérplazmakezeléssel

Már száznál több beteget gyógyítottak meg vérplazmakezeléssel, most újabb donorok jelentkezését kéri az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által támogatott kutatócsoport.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus-fertőzésen átesett lehetséges donorok jelentkezését várja az OrthoSera kutatócsoport, hogy vérplazma-terápiával segíthessék elő a betegek eredményes kezelését. A jelenleg ismert egyik leghatásosabb eljárás hazai alkalmazásával már több mint száz embert sikerült meggyógyítani.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

Egyre nagyobb rá az igény

Világszerte növekszik az igény a vérplazmaterápiára, mert ez a támogató gyógymód egyre több súlyos koronavírus-fertőzött esetében bizonyul hatékonynak. A kutatócsoportnak folyamatosan szüksége van új donorokra, mivel az általuk adott anyagból nyerhetők ki azok az antitestek, amelyek segítenek leküzdeni a vírust az emberi szervezetben – írták.

Dr. Lacza Zsombor, az OrthoSera kutatócsoport vezetője korábban a -nak is nyilatkozott.

Mint mondta, már a koronavírus-járvány kezdetén rájöttek, hogy a vírus semlegesíthető a gyógyult betegek vérplazmájában lévő ellenanyaggal.

A rendszeres sport mérsékli a tüneteket

„Az eddigi tapasztalatok szerint azok, akik rendszeresen sportolnak, súlyosabb tünetek nélkül megúszhatják a koronavírus-fertőzést, ezért a maszkhasználat, a kézmosás és a távolságtartás mellett érdemes odafigyelni a rendszeres testmozgásra” – mondta Lacza Zsombor.

Dr. Lacza Zsombor Fotó: Ripost

A Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese arról is beszélt, hogy nagyon fontos, hogy a beteg a kórházba kerülése után 3 napon belül megkapja a kezelést.

„Egy 20 ezer betegre kiterjesztett amerikai kutatás alátámasztja, hogy ha 3 napon belül adnak be olyan szérumot, amiben magas az ellenanyag szintje, akkor 30-35 százalékkal csökken a halálozás. Ez nagyon komoly eredmény. A beteg intravénásan kap egy adag szérumot, és szükség esetén ezt egyszer ismétlik” – fogalmazott Lacza Zsombor, aki a hétvégén kiemelte, hogy felszálló ágban van a járvány, így egyre nagyobb az igény új donorokra.

Egy donor egy betegen tud segíteni

Hozzátette: a plazma fagyasztva csak néhány hónapig tartható el, így az első hullámban begyűjtött mennyiség felhasználásával nagy szükség van az utánpótlásra. Donoronként egy-három egységnyi vérplazmát tudnak levenni, ami azt jelenti, hogy egy donor egy betegen tud segíteni.

Fotó: Ripost

„Csak azoknak a vérplazmája megfelelő, akik már átestek a betegségen, és a vérükben magas maradt az ellenanyag szintje” – jelezte.

Vérplazmaadásra az [email protected] címen vagy a +36 70 363 8768-as telefonszámon lehet jelentkezni.

Nem mindenkinek a szervezete termel ellenanyagot

Sajnos nem minden gyógyult betegnek a vérplazmája alkalmas covidos betegek gyógyítására. Vajon mi lehet ennek az oka? Lacza Zsombortól korábban megtudtuk: eddig minden 10. jelentkezőtől tudtak csak plazmát venni, mert nem mindenkinek a szervezete termel ellenanyagot, vagy nem elegendőt.

„Az immunválasz sokféle lehet. Vannak, akiknek már a torkában ellenanyag képződik, és már ott elpusztul a vírus. Sejtes immunválasz esetén a sejtek „megeszik” a vírust, így az teljesen el is tűnik a szervezetből, ellenanyag ilyenkor sem termelődik” – fogalmazott a kutató.

És ezeket olvastad már?