INSIDER

Közölte a kórház: Zente holnap megkapja a világ legdrágább gyógyszerét

A kisfiúnak kedden adják be az SMA1 betegség elleni szert a Bethesda Kórházban.
  • Szerző: Ripost

Holnap, azaz október 29-én, kedden beadják azt a borzalmasan drága szert a kis Zentének, amely megmentheti az életét.

A kisfiúért az egész ország összefogott: még a szülei számára is felfoghatatlan volt, de egy hónap alatt összegyűlt a kezeléshez szükséges pénz, 700 millió forint.

Most kiderült, hogy kedden a Bethesda Kórházban adják be a világ legdrágább gyógyszerét az SMA1 nevű betegségben szenvedő, másfél éves Zentének. A gyógyszert a szülők kérésére közösségi gyűjtésből finanszírozva adja be az SMA-központként is működő gyermekkórház – olvasható a Bethesda közleményében.

A kórház szakemberei az elmúlt hetekben Zente nagy médiavisszhangot kapott kezeléséről és a közösségi gyűjtésből finanszírozott gyógyszer beadásáról kedden tájékoztatót is tartanak a sajtó – és így a nyilvánosság – számára. A kórház képviselői a speciális, Európában még nem törzskönyvezett génterápiás módszer szakmai hátterét és az előkészületeket is bemutatják.

Van egy másik kisfiú, Levente, aki SMA II betegségben szenved. Neki azonban nincs sok ideje, decemberben lesz ugyanis kétéves, a szert pedig azt követően már nem kaphatja meg. Csaknem a fele összegyűlt a szükséges összegnek, ám már nincs sok idő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?