INSIDER

Orbán Viktor fontos bejelentést tett az oltások és a munkahelyek kapcsán

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió műsorában jelentette be, hogy a delta-variáns miatt Magyarország is része lesz a negyedik hullámnak.
  • Szerző: Ripost

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A miniszterelnök a gyermekvédelmi népszavazás mellett a koronavírusról is beszélt: elmondta, a delta-variáns megjelenése miatt Magyarország is része lesz a negyedik hullámnak. A jó hír viszont az, hogy az oltás megment minket, ezért mindenkit, aki még nem tette, a vakcina felvételére biztat.

orbán viktor

Orbán Viktor fontos bejelentést tett
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

„Azt gondolom, az operatív törzs jól döntött, amikor azt mondta, hogy augusztus elsejétől bármely magyar állampolgár kérheti a harmadik oltást, és a helyi orvossal konzultálva eldönthetik, melyik fajta oltás legyen a harmadik, amit az első kettő után megkapnak. Az idősekkel ismét külön kell foglalkoznunk, most is ők vannak a legnagyobb veszélyben. Föl fogjuk keresni azt a tizenöt százaléknyi idős személyt személyesen, akik még nem oltatták be magukat. Megpróbáljuk rábeszélni őket, hogy vegyék fel az oltást. Szabad ország vagyunk, úgy döntenek, ahogy akarnak, de remélem, az oltás mellett határoznak majd ők is.”

Az emberek 55 százaléka túl van két oltáson, így ma Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból Magyarország. De a negyedik hullám elkezdődött Nyugat-Európában, és Magyarország is része lesz – jelentette ki a miniszterelnök.

Az új, agresszív vírusmutánsokat már Magyarországon is azonosították

A miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban ismertette: 23 embernél azonosították a delta, kettőnél a gamma variánst, és az egészségügyi szakemberek dolgoznak a helyzet pontos feltérképezésén. Az emberek 55 százaléka túl van két oltáson, így ma Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból Magyarország. De a negyedik hullám elkezdődött Nyugat-Európában, és Magyarország is része lesz – jelentette ki.

A megelőzés érdekében az Operatív törzs hamarosan több oltási akciót is elindít

A felvett oltások a súlyos megbetegedéstől megvédenek – emelte ki a miniszterelnök, hozzátéve: augusztus 1-től bármely magyar állampolgár kérheti a harmadik oltást, ebből a szempontból Európában Magyarország az első. Emlékeztetett: az idősekkel ismét külön kell foglalkozni, most is ők vannak a legnagyobb veszélyben, ezért felkeresik azokat, akik nem olttatták be magukat. A 12 év feletti gyermekeknél általános oltási akciót indítanak a beiskolázást megelőző napokban – idézte fel. A kormányfő kitért arra is, hogy az egészségügyben vállalható az oltás kötelezővé tétele, mert már most is vannak oltások, amelyek ott kötelezők. Hangsúlyozta: a kormány a helyén van, az operatív törzs működik, folyamatosan elemezi a helyzetet, a kormány célratörően, gyorsan és hatékonyan hozza meg a szükséges döntéseket.

A miniszterelnök elmondta: a kormány a helyén van, az operatív törzs működik, a kormány célratörően és határozottan hozza meg a szükséges döntéseket.

A kormány létrehozza a magyar helyreállítási alapot

A kormány úgy döntött, hogy a gazdaságvédelmi alapon belül létrehozza a magyar helyreállítási alapot, és elindítja azokat a programokat, amelyeket az európai helyreállítási alap finanszírozna. Elmondta: az európai helyreállítási alap legfontosabb ismérve, hogy gyors, ezért ezt késleltetni – várhatóan két hónapos halasztást kér a tárgyalások folytatására az Európai Unió – éppen az alap értelmét kérdőjelezi meg. Ez a pénz nekünk jár, „tudják késleltetni, de nem tudják nem ideadni”, ezért a kormány úgy döntött, hogy ugyanazokat a programokat, amelyeket Brüsszellel már jóváhagyatott, megindítja. „Ki fogjuk fizetni, ha jön Brüsszelből pénz, ha nem” – hangsúlyozta.

A gyermekvédelmi törvény miatt késlelteti Brüsszel a helyreállítási megállapodást

Orbán Viktor elmondta: abban az 54 oldalas dokumentumban, amelyet az Európai Bizottság elküldött, azt követelik, hogy változtassuk meg a gyermekvédelmi törvényt. A családi jog és a gyermekek jogaira vonatkozó törvények mind nemzeti hatáskörbe tartoznak, de óriási nyomás alá helyeztek bennünket Brüsszelből. „Zsarolnak, fenyegetőznek, kötelezettségszegési eljárást indítanak”, késleltetik a kifizetéseket, így miután a gyermekeink jövője a tét, nem engedhetünk – fogalmazott Orbán Viktor. A világban nemzetek vannak, amelyeket tisztelni kell, és elfogadhatatlan, hogy Brüsszel visszaéljen a hatalmával, pénzügyileg zsaroljon minket. Remélhetőleg januárban, februárban megtarthatják a gyermekvédelmi népszavazást – fűzte hozzá. Orbán Viktor azt tanácsolta mindenkinek, hogy gondolja át a kérdést, tájékozódjon, nézze meg, mi van Nyugat-Európában, alakítsa ki a véleményét és menjen el szavazni, mert aki nem megy el, bojkottál, az rábízza a többségre a döntést. Nem törvényt akarnak alkotni, hanem megvédeni egy törvényt, a bojkottnak így nincs értelme – emelte ki.

Megjegyezte: a kisebb és közepes vállalkozásokkal is kialakítunk egy együttműködést, és a munkahelyeken is fel lehet majd venni az oltást. Hozzátette: a 12 év feletti gyermekeknél egy általános oltási akciót indítanak a beiskolázást megelőző néhány napban.

Orbán Viktor bevallotta: vonakodott, hogy kötelező oltás legyen az egészségügyben, de végül meggyőzték őt a tények.

„Egyelőre nem lesznek korlátozások, de nem szabad ilyen időkben túlzottan magabiztos kijelentéseket tenni” – fogalmazott.

A tokiói olimpia kapcsán arról beszélt, hogy bár mindig fel fog kelni, megnézni az eredményeket, de ezúttal nem vesz részt az olimpián.

„Egy olimpia nézők nélkül nem olyan, mint máskor. Ha Magyarország rendezné ezt az olimpiát, akkor lehetnének nézők” – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?