INSIDER

Kiderítettük, mitől nő a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Országos átlagban ismét emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben. A Ripost dr. Rusvai Miklós virológust kérdezte ennek okairól. A szakember azt is tisztázta, igaz-e a feltételezés, miszerint a növekvő tendecia összefügg az egyre több beoltott ember számával.
  • Szerző: Ripost

Az elmúlt időszakban országos szinten megemelkedett az örökítőanyag koncentrációjának mennyisége a szennyvízben. Budapest egyes részeinek szennyvíztisztítónak mintáiban, valamint Győrben, Miskolcon és Székesfehérváron is magasabb értékeket mértek, míg Békéscsabán és Kecskeméten csökkenés volt tapasztalható – olvasható a www.koronavirus.gov.hu oldalon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Rusvai Miklós víruskutatót ezek okáról kérdeztük, illetve arról is, hogy van-e alapja annak a feltételezésnek, miszerint a beoltott emberek száma megnöveli a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának koncentrációját a szennyvízben?

Dr. Rusvai Miklós szerint a koronavírus koncentrációjának emelkedése nem az oltások számának megnövekedésével hozható összefüggésbe

„Teljesen kizárt a feltételezés. Csak és kizárólag az aktív vírusfertőzés következtében emelkedhet meg az örökítőanyag mennyisége a szennyvízben – hangsúlyozza dr. Rusvai Miklós és hozzáfűzi, hogy az úgynevezett hagyományos vakcinák közül a gyengített kórokozók előidézhetnek ilyen jelenséget. A koronavírus vakcinái esetében azonban ez nem áll fenn. „Olyan vakcina típus, ami gyengített kórokozót tartalmaz, és esetleg ilyet idézhetne elő, még a világon sehol sincs forgalomban és klinikai kipróbálás alatt sem. Kategorikusan kijelenthető, hogy a közeljövőben nem is kerül forgalomba” – emeli ki a professzor.

Mi okozhatja az örökítő anyag mennyiségének hullámzását a szennyvízben?

Az örökítő anyag mennyiségének hullámzása a szennyvízben a betegséget okozó koronavírus fertőzés következménye lehet. „Az, hogy most emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítő anyag mennyisége, kizárólag a betegséget okozó vírusfertőzés következménye lehet” – magyarázza a víruskutató.

Minél több vakcinázott lesz, annál jobban csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben is

Az oltások számával csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben (Fotó: Ripost)

Ahogy kiterjed az oltás, nagy valószínűséggel azokban a városokban és helyeken, ahol nagyobb arányú az oltakozás mértéke, ott éppen, hogy visszaszorul majd az örökítő anyag mennyisége a szennyvízbe. „Tehát ez a tendencia egyértelműen akkor fordul meg, ha minél több vakcinázott lesz” – magyarázza Rusvai Miklós.

 

A szennyvízben lévő örökítőanyag előre jelzi az esetszámok várható növekedését

Mint, ahogy arról korábban már beszámolt a , a vírus örökítőanyagának nyomon követéses vizsgálatát Közép-Kelet-Európában Magyarország elsőként vezette be. Ez azért fontos, mert a koronavírus koncentráció 4-10 nappal előre jelzi az esetek várható növekedését. Így a járványügyi hatóságoknak lehetősége van felkészülni a bevezető intézkedésekre.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?