INSIDER

Kásler Miklós örömhírt jelentett be: óriási siker az oltási akcióhét, és még nincs vége!

Kásler Miklós úgy fogalmazott, az embereket ismét megérintette az életösztön, ennek örömére meghosszabbították a kezdeményezést.
  • Szerző: ripost

Kásler Miklós örömhírt jelentett be: az oltási akcióhét első öt napján több mint félmillió oltás történt, és további pozitívum, hogy ezek közül több mint 60 ezer eddig oltatlan ember jelentkezett az első vakcináért.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az emberi erőforrások minisztere szombaton, a Facebookon közzétett videóbejegyzésében közölte mindezt.

kásler miklós

Kásler Miklós fontos bejelentést tett
Fotó: Markovics Gábor

Kásler Miklós úgy fogalmazott, az embereket ismét megérintette az életösztön, a kormány pedig az oltakozás nagy sikerére való tekintettel egy héttel meghosszabbította az oltási akcióhetet, így december 5-ig lehet a kórházi oltópontokon előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül felvenni a vakcinákat.

„Az összesített adatok alapján, eddig 6,1 millió magyar ember kapott oltást” – mondta a miniszter.

Hangsúlyozta, a magyar tudományos vizsgálatok is egyértelműen bizonyították, hogy a védőoltás a leghatékonyabb lehetőség a fertőzés megelőzésére, a betegség elkerülésére és a fatális végkifejlet megelőzésére.

„A harmadik hullám teljes időtartamában a Magyarországon elérhető vakcinákkal megelőzött körülbelül 9500 halálozás mintegy 40 százalékát a Sinopharm és a Szuptnyik vakcináknak köszönhetjük” – mondta, megerősítve, hogy ez tudományosan megállapított tény.

Kásler Miklós fontos mérföldkőnek nevezte, hogy az európai gyógyszerügynökség ezen a héten engedélyezte az 5-12 évesek oltását a Pfizer vakcinával, és december 20-át követően számukra is elérhető lesz az oltás Magyarországon.

A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a megerősítő harmadik oltás is minden életkorcsoportnak ajánlott, mindazoknak, akik négy hónapnál régebben kapták meg az első két oltást.

„Az első két oltást követő néhány hónapban ugyanis a vizsgálatok szerint jelentősen csökken a védettség, ezt azonban a megerősítő harmadik oltással ismét körülbelül 90 százalékra lehet emelni.”

Kásler Miklós elmondta, a kórházba kerülés esélye négyszer nagyobb az oltatlanoknál, az intenzív osztályra kerülés esélye pedig tízszeres.

Emlékeztetett, a meghosszabbított oltási akcióhéten a kórházi oltópontok minden reggel 7 órától este 7 óráig állnak rendelkezésére mindenkinek, az oltás folyamatos, az irányítást a katonák, kormánytisztviselők és önkéntesek segítik.

A miniszter köszönetet mondott nekik a türelemért, az odafigyelésért és a segítségért.
Kásler Miklós emellett újra arra kérte a még oltatlanokat, hogy vegyék fel mielőbb az oltást, mert a most fertőző delta variáns rájuk nézve a legveszélyesebb.
A vírus ellen az igazi megoldást az oltás jelenti – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?