INSIDER

Koronavírus: ha ezt a tünetet észleljük, azonnal hívjunk mentőt!

Miközben a kormány szigorító intézkedései a koronavírus terjedését igyekeznek megfékezni, újabb és újabb emberek tapasztalnak különböző tüneteket magukon. A Ripost háziorvost kérdezett arról, hogyan reagáljunk a szervezet különböző jeleire, mit tegyünk, illetve ne tegyünk.
  • Szerző: Ripost

Hogyan védekezzünk a vírus ellen? Ha elkaptuk a kórt, milyen tünetekre számíthatunk? Milyen kezelést folytassunk otthon? Honnan tudhatjuk, hogy mentőt kell hívni? – ezek a leggyakoribb kérdések, amelyek a leginkább foglalkoztatják az embert, és amelyekre dr. Bakos Attila háziorvos adott válaszokat a -nak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Dr. Bakos Attila

Maszk, kézmosás, távolság tartás, vitamin

Dr. Bakos Attila háziorvos a védekezés mesterhármasa (gyakori és alapos kézmosás, maszk viselés, távolságtartás) mellett az egészséges táplálkozás, sok zöldség- gyümölcs fogyasztás mellett vitaminokat is ajánl.

„Napi 500 mg C-vitamint és 2000 ne D-vitamint is érdemes bevennünk az immunrendszer megerősítése érdekében. Ugyanakkor a fentieknél nagyobb mennyiség nem javasolt, mert ezeket is túl lehet adagolni.”

Intő jel az extrém aluszékonyság

Székkutas háziorvosának praxisát sem kíméli a koronavírus.

„A pozitív koronavírus-tesztet produkálók 60-70 százaléka köhögéssel, lázzal vagy hőemelkedéssel, szaglás- és ízlelésvesztéssel fordult hozzám. Sokan panaszkodtak hányásra, hasmenésre, gyengeségre, szédülésre. Az időseknél intő jel lehet még a lelassult tudat, az erős fáradékonyság, az extrémebb aluszékonyság, ilyenkor is gyanakodni kell koronavírusra, s ajánlott hívni az háziorvost” – figyelmeztet a szakember.

Fotó: Pixabay

Négy tünet is veszélyt jelez

Sokszor hallani, az otthon lábadozóknál a tünetek súlyosabbá válnak. Honnan tudhatjuk, hogy nagy a baj?

„Sokaknál jelentkezik hát- vagy mellkas fájdalom, de önmagában ez még nem biztos, hogy tüdőgyulladásra utal. A vírus miatt ugyanis az izmok is begyulladhatnak, ami ízületi fájdalmat okozhat. Akkor van baj, ha nyugalmi helyzetben vagy kisebb terhelésre is légszomj keletkezik. A percenként 12-13 levegővétel normális, a 18-20 viszont már soknak számít. Ilyenkor azonnal konzultálni kell a háziorvossal, ügyelettel vagy a mentőkkel. Ugyanez érvényes, ha valakinek hirtelen zavarttá válik a tudata, vagy annyira gyenge, hogy felülni sem bír. A pulzust is érdemes figyelni: ha az 120-130 feletti, vagy 50 alatti, azonnal hívjunk orvost.”

Felejtsük el a házi gyógymódokat!

Hiába kering az interneten számos praktikusnak tűnő módszer, ne kísérletezgessünk önmagunkon! – hívja fel a figyelmet az orvos.

„A koronavírus-tünetek esetén hívjuk a háziorvost és kövessük az utasításait. Fontos a sok folyadék, különösen láz esetében. A vitaminokat is szedhetjük, illetve lázcsillapításra paracetamol a javaslat, köhögésre pedig az orvos által felírt köptető. Bár vírusról van szó, az „megnyithatja a kapukat” a baktériumok előtt is, így az orvos antibiotikumot is felírhat precíz adagolással, időzítéssel” – mondta Bakos doktor, majd így folytatta: „Fontos, hogy orvosi konzultáció nélkül se antibiotikumot, se vérhígítót vagy szteroidot ne kezdjünk el szedni, mert veszélyesek lehetnek!”

Visszaüt a túl korai munkába állás

Akárcsak a koronavírus tünetei, a lábadozás időszaka is eltérő lehet.

„Van, akin párnap alatt „átszalad” a vírus, de több páciensem is 3-4 hétig lábadozott. Sajnos a koronavírus esetén nagyon elhúzódhat a felépülési idő. Ugyanakkor nem szabad emiatt elkeseredni, elmúlik, még ha lassan is. Idő előtt semmiképp se álljunk vissza a munkába, mert könnyű visszaesni. Inkább várjuk meg, amíg teljesen egészségesnek érezzük magunkat és megszűnt az összes tünetünk.”

 

És ezeket olvastad már?