INSIDER

Kitálal a szakember: minden, amit a koronavírus és a házi kedvencek kapcsolatáról tudni kell

Számos állatfaj képes megfertőződni a koronavírussal, ám emberre róluk nem terjed át a betegség – mondta a Ripostnak Rusvai Miklós víruskutató. Mindez azt is jelenti, hogy házikedvenceink is megfertőződhetnek – szerencsére azonban többnyire tünetmentesen átvészelik.
  • Szerző: Ripost

A járvány kezdete óta mára egy jelentős, kutatásokkal és eredményekkel alátámasztott stabil kép alakult ki a velünk egy háztartásban élő cicák és kutyák érintettségéről és szerepéről – írják a szakértők a Pécsi Virológia Facebook-oldalán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

Sokszor a gazditól kapják el az állatok a betegséget

Igaz, ami igaz: már sokkal jobban átlátjuk a vírus mivoltát, így tanulmányok és vizsgálatok támasztják alá, hogy fertőzött tulajdonosokkal együtt élő állatoknál számos esetben kimutatható volt a vírus. Néhány esetben azt is bebizonyították, hogy a házi kedvenc a gazdájától kapta el a vírust. Ugyanakkor egyetlen olyan eset sem ismert, hogy a gazdik az állatoktól kapták volna el a betegséget. A pécsi virológusok ismereteit Rusvai Miklós víruskutató is megerősítette a -nak.

A csirkéket megfertőzni sem lehet a vírussal

„Kutatók beszámoltak róla, hogy sertések, csirkék, kacsák még kísérleti körülmények között sem fertőzhetők meg, de kutyák, macskák, nyércek és vadászgörények például igen. Ezekről az állatokról már a híradásokban is beszámoltak, hogy megfertőződtek„ – kezdte a -nak a professzor.

„A kutyák légutaiban ott volt a vírus, ám kis mennyiségben. A fertőzött macskákat betették az egészséges cicák közé, s azok bizony megfertőződtek. Macskáról macskára tehát terjedhet a vírus, macskáról emberre viszont nem. Egyedül a dániai nyércfarmokon igazolták, hogy a nyércek elkapták az emberi vírust, bennük a kórokozó mutálódott, és visszaterjedt emberre a nyércmutáns koronavírus. Ugyanakkor a magyar gazdik szempontjából fontos kutyáknál és macskáknál nem igazoltak még ilyet” – szögezte le Rusvai Miklós.

Az öreg vagy legyengült immunrendszerű állatokra lehet végzetes

A kutató elmondása szerint a koronavírusos gazdiktól is megfertőződhetnek a kutyák és a macskák, de ők többnyire tünetmentesen átvészelik a fertőzést – ugyanúgy, ahogy sok ember is tünetmentes, amikor megbetegszik.

„A kisállatok szerencsésen átvészelik a vírust, ám két olyan esetről már tudni, amikor végzetes volt a házi kedvenc számára. Egy 17 éves kutya elpusztult, emberi évekbe átszámolva ez a kutyus már több mint száz éves lenne, a kora miatt pedig már gyenge volt az immunrendszere. A másik kutyáról pedig kiderült, hogy daganatos volt, így a legyengült szervezetén felülkerekedett a koronavírus„ – tette hozzá a víruskutató.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?