INSIDER

Itt vannak az első eredmények a kismamák koronavírus elleni oltásáról

Hazánkban is elkezdték oltani a kismamákat és szoptatós anyukákat. Most azonban megérkeztek az első eredmények az oltás hatásáról.
  • Szerző: Ripost

Komoly előrelépés történt a Covid-elleni harcban: kismamák esetében is adható a koronavírus elleni oltás.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kiderült, milyen hatása van az oltásnak a kismamákra

Egyelőre a Pfizer és a Moderna vakcinákat kaphatják meg a kismamák és a szoptató anyukák. Ennek az az oka, hogy ennél a két vakcinánál értek véget az erre irányuló vizsgálatok. Összesen 131, erre vállalkozó nőt vizsgáltak, közülük 84-en várandósok voltak, 31-en szoptattak a kontrollcsoportban pedig 16-an voltak (ők nem voltak sem várandósok, sem szoptatós anyukák). A vizsgálat eddig megállapította, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinák teljesen biztonságosak és hatékonyak, ugyanis minden beoltott nő szervezete hasonlóan sok antitestet termelt. A mellékhatások tekintetében pedig semmi súlyosat nem észleltek, nagyjából ugyanúgy némi bőrpír, hőemelkedés, gyengeség jelentkezett utána, de néhány nap múlva minden tünet elmúlt.

Kiderült, milyen hatással van a kismamákra a koronavírus elleni oltás

A várandós Szalóki Ági is beoltatta magát nemrég, méghozzá Merkely Béla professzor adta be neki a vakcinát (Fotó: Szalóki Ági hivatalos oldala)

Miért lehet különösen fontos az oltás a számukra?

A koronavírus különféle mutációinak megjelenése óta egyre több a megbetegedett kisgyermek, sőt csecsemő is. Bár az ő esetükben még nem született nemzetközi konszenzus arról, hogy olthatók, de a csecsemők esetében már kimutatták: az ő szervezetükben is termelődik antitest, amennyiben az anyuka átesett a betegségen, míg terhes volt, vagy szoptat. A vizsgálatok szerint pedig még ennél is magasabb antitest mennyiség tud termelődni a babáknál, ha az anyuka oltást kap.

Kiderült, ,milyen hatása van az oltásnak a kismamákra

A csecsemők súlyosabb megbetegedését is megelőzi, ha az anyuka be van oltva
Fotó: Pixabay

A Covid-19 súlyos tüneteket tud okozni náluk

Egy, a Nature szaklapban megjelent amerikai tanulmány szerint – ahol 427 kismamát vizsgáltak – meglehetősen súlyos következményekkel jár a várandósok esetében a koronavírus-fertőzés. Kiderült, hogy a vizsgált nők esetében előfordult:

1. Anyai halálozás – több, mint 1%

2. Intenzív ellátásra szorulnak – 10%

3. Koraszülés (37. hétnél hamarabb) – 16%

4. Halva születés – 1%

5. Újszülött-kori halálozás – 1%

6. Új szülött osztályra kerülés – 15%

Van-e kizáró ok az oltás alól?

A által megkérdezett szakemberek szerint nem sok kizáró ok van, ami miatt nem lehet beoltani koronavírus ellen kismamát vagy szoptatós anyukát.

„Az egyik ilyen lehet, ha az illető a vakcina valamelyik összetevőjére súlyosan allergiás – de ilyen ritkán van. Egy darázscsípés-allergiásnak, de még egy enyhébb gyógyszerallergiásnak is érdemes felvenni az oltást kórházi oltóponton. Ezen kívül éppen zajló betegség alatt nem szabad oltani” – sorolta lapunknak dr. Bakos Attila háziorvos.

Az Országos oltási munkacsoport és a háziorvosok országosa kollegiális szakmai vezetőjének döntése, valamint az elmúlt napok tapasztalatai alapján arra kérjük az oltást igénylő várandósokat, hogy amennyiben szeretnének oltást, akkor előbb regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és ezt követően tájékoztassák háziorvosukat az oltási szándékukról. Ezt követően a háziorvos megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton (Pfizer vakcinával) vagy amennyiben rendelkezésre áll Moderna vakcina, akkor akár háziorvosi rendelőben is sor kerülhet rá.

Az oltás helyszíne és időpontja, tehát nagyban függ az éppen az országban rendelkezésre álló és a várandósok oltásához alkalmazható vakcináktól is. A várandósok oltása folyamatos lesz a kórházi oltópontokon.

Azért tartjuk mindenképpen indokoltnak a háziorvosok bevonását az oltás megszervezésére, mert a várandós és a magzat egészsége védelme érdekében mindenképpen szükséges előzetes orvosi konzultáció és egyéni mérlegelés az olthatóságról. A háziorvosok megkapták a várandósok oltásával kapcsolatos szakmai ajánlásokat a kismamák oltásához, így ismerik azokat a rizikófaktorokat is, amikor kifejezetten javasolt a várandós oltása. Így a praxisukhoz tartozó várandósok közül ki tudják szűrni a különösen veszélyeztetett kismamákat, akiknek sürgetőbb az oltása.

A jelenlegi szakmai ajánlások alapján az első oltást a terhesség 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolt beadni. Az oltáshoz kérjük, hogy vigyék magukkal a várandósgondozási kiskönyvet is.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ez a mákos guba lesz az ünnepi asztal sztárja
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?