INSIDER

Kinyitották a zsaruk a régi gyilkosságok "döglött aktáit"

Több évtized múltán se lélegezhetnek fel a gyilkosok és erőszaktevők! A technika fejlődésével ugyanis a hatóságok újabb és újabb bizonyítékokat találhatnak, és akár egy két évtizeddel korábbi ügy végére is pontot tehetnek. A Ripostnak dr. Petőfi Attila vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője tárta fel, hogyan kezelik a "döglött aktákat".
címkék:
  • Szerző: Ripost

Komoly sikerekről beszélhetünk – kezdte Petőfi Attila rendőr vezérőrnagy. – Az elmúlt öt évben több olyan, nagyobb kaliberű ügyet sikerült lezárnunk, amiben akár tíz évig nem volt előrelépés. A legutóbbi egyik megoldott ügyünk a Törökbálinton történt gyilkosság, amit a sajtó „kőbányai bazári gyilkosság” néven emlegetett az áldozat révén, és amiben az ismert K. László testépítő és még két társa érintett. Õket a gyilkosságtól számított 22. évben sikerült bíróság elé állítani.


Petőfi szerint a szándékos emberölések száma az ezredforduló előtt sokkal több volt, mint napjainkban, és ma sokkal valószínűbb, hogy a gyilkos nyomára bukkannak, mint korábban.
2015 óta az osztályunk a Készenléti Rendőrséghez tartozik, jelenleg húsz munkatárssal dolgozunk két területen. Az egyik a vagyonvédelem, ami nemzetközi határokon átnyúló, gépjárművekkel kapcsolatos bűnügyeket old meg, a másik pedig a „döglött akták” ügye. Az elsővel ellentétben itt a nyomozók leginkább a régmúlttal foglalkoznak: felderítő és nyomozati szemmel vizsgálják át az aktákat.
A vezérőrnagy szerint a nyomozóknak sokszor versenyt kell futniuk az idővel. Igaz, hogy 1993 májusától nem évül el a minősített emberölés, de ha nem minősített esetről van szó, akkor az elévülés csak 15 év.
– Ez azt jelenti, hogy ha valaki hirtelen felindulásból megöl egy személyt, és 16 év múlva bekopog hozzánk, hogy:

„Én voltam!”, akkor csak „megköszönhetjük” neki, kis túlzással kap egy kávét, és hazamehet…

Így nekünk a törvény megszabja, hogy mely ügyeket helyezzük előtérbe. Mérlegelni kell, hogy egy tavalyi, még fel nem derített üggyel foglalkozzunk, vagy egy 14 és fél éve indult nyomozást vizsgáljunk, ami egy nemsokára elévülő bűnügyet tárhat fel" – mondta a vezérőrnagy.

 

A soroksári futónő meggyilkolása
A 36 éves Kardosné Gyurik Krisztina holttestét Soroksáron találták meg 2013. szeptember 25-én.  A mai napig ismeretlen tettes összekötözte Krisztina kezeit, megbecstelenítette és zsinórral megfojtotta. A sajtóhírek szerint az is lehet, hogy nem egy elkövetőről van szó. Több szemtanú jelentkezését is várja a rendőrség, és érvényben van az 5 millió forintos nyomravezetői díj is.

A rejtélyes Farkas Helga-ügy
Az orosházi, 17 éves Farkas Helga 1991. június 27-én tűnt el, miközben Szeged felé tartott autóval. Több szemtanú is látta, ahogyan Helga autója kivilágítatlanul hagyja el Orosházát, amit feltűnően közelről, féktávolságon belül követett egy fehér BMW, amelyben hárman vagy még többen utaztak. A családja kezdte el keresni, és értesítette a rendőrséget. Később az apját felhívta egy zsaroló, aki 500 ezer német márka (kb. 21 millió forint) váltságdíjat követelt Helgáért. A fiatal lány autóját az algyői Tisza hídtól nem messze találták, de a teste azóta sem került elő.

Kíváncsi vagy, milyen technikákat alkalmaznak a „döglött ügyek” felderítésére? Érdekelnének további esetek, amiket a mai napig nem sikerült megoldani? Akkor keresd a keddi %% napilapot az újságárusoknál!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?