INSIDER

Kiderült, mikortól lesz vényköteles a fájdalomcsillapító

Az időpontot most pontosították, miután azt már korábban elrendelték, hogy vénykötelesek lesznek az olyan készítmények, amelyeknél nagyobb a biztonságos napi dózis (1200 mg ibuprofén, 600 mg dexibuprofén) túllépésének veszélye.
  • Szerző: Ripost

Az ibuprofén tartalmú gyógyszerek 2020. május 1-jétől válnak vénykötelessé – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az ibuprofén a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozik. Közel 60 éve van forgalomban a világon. Számos gyógyszerformában (tabletta, szuszpenzió, krém) kapható önmagában vagy kombinációban. Magyarországon jelenleg szinte kizárólag vény nélkül érhető el.

Alacsonyabb, 1200 mg-nál kisebb napi dózisban széles körben használják a heveny fájdalom, láz, meghűlés kezelésére. A magasabb dózist reumás betegségek hosszú távú kezelésére használják. Nemrég ismertté vált, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők nagy dózisban fokozzák a szívinfarktus, stroke kockázatát, ezért indokolt, hogy a korábbinál óvatosabban használják, és ezért teszik vénykötelessé, hogy orvosnak kelljen felírnia, ne lehessen nyakra-főre megvenni és beszedni.

És ezeket olvastad már?