Létrehozva: 2020.10.03.

Kiderült: ennyit fognak keresni az orvosok a béremelés után

A Magyar Orvosi Kamara elnöke beszélt a részletekről.

Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A részletekről a Magyar Orvosi Kamara elnöke beszélt szombat délutáni sajtótájékoztatójukon.

Egy rezidens életkortól függően 7-800 ezer forint körüli alapbért fog kapni, az idősebb orvosok 2,4 millió forintot is kereshetnek.

A miniszterelnökkel folytatott tárgyalás során az is elhangzott, hogy a béremeléssel egyidejűleg a büntetőjog szankcionálni fogja a hálapénz nyújtását és elfogadását egyaránt – tette hozzá. Úgy vélekedett, hogy a magyar orvostársadalom több évtizedes harca fordult célegyenesbe a MOK által javasolt bértábla kormányzati elfogadásával. Orbán Viktor kormányfővel megegyeztek abban: annak érdekében, hogy orvosolhatóak legyenek az egészségügy problémái megfelelő bér szükséges. Arról is megállapodtak – folytatta- , hogy a MOK a továbbiakban is együttműködik a kormánnyal a reformlépések kidolgozásában. A miniszterelnök az alapvető politikai döntést hozta meg, a MOK ezt követően fog egyeztetni az illetékes minisztériumokkal a részletekről – mondta Kincses Gyula. Lénárd Rita, a MOK alelnöke

történelmi lépésnek nevezte a kormányfőnek a bérrendezésről hozott döntését, amelynek nyomán 70 év után kivezethető a magyar egészségügyet mérgező hálapénz rendszere.

Ugyanis a hálapénz kivezetése a feltétele annak, hogy létrejöjjön egy tiszta, transzparens, a betegbiztonságot garantáló egészségügy – fogalmazott. Arra is ígéretet kaptak a tárgyalás során, hogy együttműködés indul el a kormányzat és a MOK között, ennek során pedig mindazokat a kérdéseket végigveszik, amelyek szükségesek az egészségügy átalakításához. FORRÁS: MAGYAR ORVOSI KAMARA HONLAPJA, MOK.HU Az ütemezéssel kapcsolatban Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta, január elsejétől egy érdemi emelésre van szükség, úgy számolnak, hogy ez a plusz összeg 65-70%-a is lehet, 2022. januárban pedig a maradék összeg. A kamara szerint függetlenül attól, hogy valaki vállalkozó háziorvos vagy magánorvos, meg kell kapnia a béremelést. „Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását. A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt” – írta az orvoskamara még januárban. A MOK szerint emellé a hálapénzrendszer már olyan teherré vált a magyar egészségügyben, melytől az orvos-társadalom döntő többsége is szabadulni szeretne.

Bár az elmúlt években rengeteg törekvés irányult a hálapénz visszaszorítására, a hivatalos statisztikák szerint az egészségügyi dolgozóknak zsebbe csúsztatott összeg egyre nő, 2010 óta több mint a duplájára. Az idősek és a nők fizetnek a legtöbbet, a legvastagabb borítékokat pedig a kórházi orvosok kapják. A paraszolvencia a legnagyobb gondot a szülészeteken okozza, ahol szinte kötelező perkálni, és a legnagyobb összegek cserélnek gazdát. Mutatjuk, mennyi hálapénzt fizetnek a magyarok Budapesten és vidéken, 65 év felettiek és a gyermekes családok. Január közepén jelent meg a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslata a közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvosok javadalmazására. A kamara javaslataival olyan bértábla elfogadását szeretné elérni, mellyel „az egészségügy társadalmi funkcióját betölteni képes rendszerré válik”. Ezzel ismét sikerült felkavarniuk az állóvizet a hálapénz kérdését illetően, hiszen a jelenség továbbra sem tűnt el, sőt statisztikai adatok alapján még nőtt is az orvosok zsebébe „kéretlenül” csúsztatott borítékok vastagsága. A hálapénz vagy paraszolvencia fogalma magában foglal minden olyan nem hivatalos kifizetést vagy ajándékot, amelyeket egészségügyi dolgozók kapnak betegektől. A MOK ebben a kérdésben is kifejtette véleményét az elmúlt időszakban: véleményük szerint a paraszolvencia súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban. Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását. A MOK szerint a betegek és az orvosok együttes és elemi érdeke, hogy a hálapénzt korrupciónak tekintse és kriminalizálja az állam, és a társadalom. Emiatt azt is javasolják, hogy (a bérrendezést követően) a hálapénz adását és elfogadását a büntető törvénykönyvben szankcionálja a jogalkotó.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

INSIDER

Magyar Péter háborúpárti

INSIDER

Lázár János: Kik döntenek a migrációról és háborúról?

INSIDER

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!