INSIDER

Készülnek az oltásra a háziorvosi rendelők

Ötezer háziorvosi rendelőt talált alkalmasnak és jelölt ki oltópontként a kormány. Ezek a napokban tájékoztató videót kaptak arról, mi a vakcina beadásának menete, mire kell figyelni. Olyan oltásokat adhatnak be a háziorvosi rendelőkben, amik nem igényelnek különleges hűtést, például az orosz vagy a kínai vakcinát.
  • Szerző: Ripost

Azok a rendelők, amelyek megfelelnek mindazoknak a követelményeknek, amelyekre szükség van a COVID-19 elleni védőoltás beadásához, hamarosan bekapcsolódhatnak az oltási programba. Dr. Zoltai Erika háziorvost kérdeztük erről.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kiesnek a pici rendelők

„Azok a háziorvosi rendelők alkalmasak a koronavírus elleni oltás beadására, amelyek rendelkeznek az oltópont működtetéséhez szükséges infrastruktúrával, hűtővel, orvosi eszközökkel, váróteremmel, öltözővel, személyzettel” – tájékoztatta a -ot dr. Zoltai Erika.

Dr. Zoltai Erika Olvasói fotó

„Egy kisebb rendelő, ahol a váróban legfeljebb két embert lehet leültetni megfelelő távolságban, nem alkalmas, ahogyan az sem, ahol nincs külön helyiség az oltás utáni 15-30 perces megfigyelésre.”

MTI/Krizsán Csaba

Az oltással egy időben másutt rendelnek

A háziorvos szerint a Covid-19 elleni védőoltás beadásához szükség van megfelelő orvosi csapatra is, hiszen egy esetleges komplikáció miatt ez elengedhetetlen, bár ez nagyon ritkán fordul elő. Fontos az is, ki végzi el a szükséges adminisztrációt az oltás előtt és után, valamint, hogy miként zajlik a rendelés az oltásokkal egy időben. A kijelölt háziorvosi rendelőkben ez nem lesz probléma. A háziorvosok egy oktatófilmet is kaptak, ami bemutatja a Covid-19 védőoltás gyors és hatékony lebonyolításának módját.

Fotó: AFP

Székkutason helyben oldják meg

Dr. Bakos Attila székkutasi háziorvos praxisában mintegy 2000 beteg van, közöttük mindössze tízen 89 éven felüliek, így számára nem okoz gondot, ha ki kell menni házhoz beadni az oltást. Az ő rendelőjük alkalmas a vakcinák beadására.

„Van oltó és elkülönítő helyiségünk, sőt több helyiség is, és megfelelő a váróterem mérete. Alkalmas sürgősségi ellátásra is, ehhez minden eszköz rendelkezésre áll. A rendelőt egyébként néhány éve teljesen felújították, mintegy 100 millió forintot nyertünk a Területi Operatív Program pályázatán erre, de orvosi eszközök beszerzésére is folyamatosan pályázunk, így az eszközpark is modern” – mondta el a -nak az orvos.

Így zajlik majd az oltás

  • Előzetesen ki kell tölteni az olthatósági kérdőívet is tartalmazó hozzájárulási nyilatkozatot.
  • Beléptetéskor ellenőrzik, hogy az oltásra jelentkező szerepel-e az előjegyzési listán és megmérik a testhőmérséklét.
  • Az orvos dönt, beadható-e az oltás a kérdőív adatai és a célzott kérdésekre adott válaszok alapján.
  • Az orvos tájékoztatja a beteget az oltás menetéről, az esetleges reakciókról és válaszol kérdéseire.
  • Az oltást az orvos vagy az ő jelenlétében egy asszisztens végezheti az előkészített oltóanyaggal.
  • Az oltás után 15-20 percig megfigyelik az oltott személyt, és ha panaszmentes, akkor távozhat.
  • Az oltóközpontok mindennap 7 és 19 óra között várják majd az oltásra jelentkezőket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?