INSIDER

Kemény büntetést kapott a hálapénzt elfogadó orvos

Szigorú büntetést rótt egy 74 éves nőgyógyászra a Fővárosi Ítélőtábla, amiért az orvos éveken át kért pácienseitől hálapénzt,. A betegeit az állami egészségügyi ellátás keretében látta el, nem magánrendelésen.
  • Szerző: Ripost

Az orvos 2014 és 2017 között kért és kapott is pénzt pácienseitől az ellátásért. A betegeket nem magánrendelés keretében, hanem a társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi ellátás keretében látta el.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy nő, szülése után – amelyet a férfi ügyeletes szakorvosként vezetett le, saját elhatározásából 30 ezer forintot adott át. Az orvos az összeget kevesellte, közölte, hogy a „tarifája” 100 ezer forint, majd egy későbbi vizit során kérte a fennmaradó összeget. Mikor a nő 20 ezer forintot adott az orvosnak, azzal, „hogy nem tud több pénzt adni”, a férfi közölte: „úgy gondolkozzon, hogy a varratait ő fogja kiszedni”, és a zárójelentést is ő fogja megírni.

illusztráció Fotó: Ripost archívum

Több nőnek pedig azt mondta: a műtőben „kiskassza” működik, és a résztvevőknek pénzt kell adniuk, a műtő bérleti díjára, a személyzet díjazására és a saját tarifájára.

Az orvost elsőfokon a Fővárosi Törvényszék 1 év 6 hónap börtön fokozatú, végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, 1 millió forint pénzbüntetésre és 80 ezer forint vagyonelkobzásra ítélte, valamint kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére. Az ügyész azonban fellebbezett, súlyosabb ítéletért.

Illusztráció/pixabay

Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy az orvos tette ennél súlyosabb volt, hiszen zsarolásszerűen jutott pénzhez.

Ennek nyomán a férfi szabadságvesztésének tartamát 2 évre, a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaidejét 5 évre, a pénzbüntetését összességében 3 millió forintra súlyosította, valamint 3 évre eltiltotta az orvosi foglalkozás gyakorlásától is.

A Fővárosi Ítélőtábla határozata jogerős – olvasható az ítélőtábla által kiadott közleményben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?