INSIDER

Kemenesi Gábor tisztázta: Ez vár ránk a negyedik hullámban!

A virológus arról is beszélt, hogyan tehetünk azért, hogy minél jobban jöjjünk ki a helyzetből.
  • Szerző: Ripost

Kemenesi Gábor virológus közösségi oldalán a sokakat érdeklő és érintő kérdést válaszolta meg: vajon mi vár ránk a negyedik hullám során, ami a szakemberek szerint nem kizárt, hogy tényleg eljön? Így foglalta össze a virológus:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

- Minden valószínűség szerint az esetszámok növekedése várható

- Bizonyosan a fiatalok és nem-oltottak körében súlypontozódva

- Valószínűleg idővel a halálozások emelkedése követi

- Nem zárható ki, hogy már nyáron ideér

- Valószínűleg az ősz rásegít a negyedik hullámra

negyedik hullám

Fotó: Löffler Péter / Dunántúli Napló

A negyedik hullám jól láthatóan körvonalazódik, sőt várható is volt Kemenesi szerint: az új kórokozók felbukkanása és az ebből adódó járványok az esetek döntő többségében hullám-természetűek – a legtöbb járvány így működik a természetben – írja.

Így úszhatjuk meg jól

„Nagyon fontos a maradék lakosság átoltása, a védelem nélkül maradtak újraoltása és a megfelelő időben történő, fegyelmezett járványvédelmi intézkedések meghozatala és betartása. Ha ez mind sikerül, akkor lepattinthatjuk a negyedik hullámot magunkról„ - fogalmazott posztjában Kemenesi. „A jó hír, hogy minden jel szerint azok az oltottak, ahol tapasztalható valamiféle immunválasz (antitestek, sejtes komponensek, stb), jól védettek maradnak a fertőzés súlyos formája ellen. További jó hír, hogy a gyermekek érintettsége a COVID-19 megbetegedés esetén továbbra is jóval enyhébb az idősebb korosztályhoz mérten, habár a fertőzés hosszútávú hatásáról még kevés adat van. Fontos azonban, hogy a krónikus megbetegedéssel rendelkező fiatalok veszélyeztetett csoportnak számítanak, az ő esetükben (és ő értük is) nagyon fontos a maszk-távolságtartás-higiénia hármasának gyakorlása.”

Ezért fontos az oltás

„Be leszünk zárva? Csakis rajtunk múlik, a fegyelmezett védekezés képes az egészségügyi kapacitáson belül tartani a járványt, beszéljünk róla, tegyünk érte” – fogalmaz Kemenesi.

Árnyalja a képet, hogy azok az országok, ahol alacsony az átoltottság, a pandémia következő gócpontjaivá válnak a delta-hullámban. Ez újabb variánsok melegágya lesz, nem véletlen, hogy a tudósok a globális vakcinaelosztásra hívják fel a figyelmet.

A virológus érvei a vakcina mellett:

- ingyenes

- a vakcina oltási reakciói néhány nap alatt elmúlnak, a COVID-19 hatásai néhány hónap után se

- a vakcina erősebb és jobb védelmet ad a természetes fertőzésnél

- a vakcina nem „fertőz”, ellenben a vírust továbbadhatjuk és másokat sodorhatunk bajba

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?