Létrehozva: 2021.03.14.

Keleti vakcinák nélkül félmillióval kevesebb ember lenne beoltva Magyarországon

Ha nem vásárolt volna kínai és orosz vakcinát a kormány, 500 ezerrel kevesebb ember kapta volna meg az oltást.

Orbán Viktor miniszterelnök interjút adott a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A miniszterelnök többek között kihangsúlyozta, hogy mennyire jelentős volt a kormány gyors döntése, miszerint nem csak Brüsszelre vár a vakcina beszerzés kapcsán.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

„Csak azért nem vagyunk bajban, mert novemberben megszólalt a fejünkben a csengő, és megkezdtük a tárgyalásokat más vakcinákról is” – mondta Orbán Viktor.

Ez azt jelenti, hogy keleti – orosz és kínai – vakcinák nélkül Magyarország 500 ezerrel kevesebb ember tudott volna beoltani. Ahogy Orbán Viktor is mondta a reggeli interjúban, a magyar kormány nem késlekedett, nem várt Brüsszelre, hanem szerzett keleti vakcinát, így most félmillióval többen vannak beoltva Magyarországon.

A magyar oltási kampány jelenleg az Európai Unió második legsikeresebbje, és világszinten mérve is óriási eredményeket ér el. Magyarországon jelenleg öt különböző vakcinával oltanak, ami nemcsak Európában, hanem világszinten is egyedülállónak számít, így húsvétig minden 60 évnél idősebb embert be tudnak oltani.

A döntés fontossága abban is kimutatkozik, hogy míg Kínából és Oroszországból rendben érkeznek a vakcinák, addig az európai uniós beszállítás továbbra is rendkívül lassú. Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy azok az országok, akik nem rendeltek keleti vakcinát, most kénytelenek várni.

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 319 266 fő a beoltottak száma, ebből 392 703 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról. Kérjük, hogy tartsák be az óvintézkedéseket! 8863 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 516 490 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 162 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 952 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 351 891 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 147 647 főre emelkedett. 8764 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1005-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy veszélyeztetettségük miatt a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A háziorvosok ehhez AstraZenecát kaptak ezen a héten, a kórházi oltópontokon pedig Szputnyikkal és Pfizerrel oltanak. Kérjük, hogy a hosszú hétvégén is tartsák szem előtt, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, kerüljék azokat a helyeket, ahol nagyobb esélye lehet a fertőzésnek!

A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. A harmadik hullám kezdete óta újabb egymillióval nőtt a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek.

Az időseket különösen kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon! A védőoltás életet ment.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sérülése ellenére biztos benne, hogy ott lesz az Eb-n a magyar válogatott focista

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

metropol.hu

Tüneményes családi fotóval köszöntötte Békefi Vikit férje, Feng Ya Ou

hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

ripost.hu

Utolsó óráit családjával töltötte, elhunyt a legendás zenész

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon