INSIDER

Kedvezmények sorával indul az otthonteremtési program

Januártól nem kell illetéket fizetni a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt ingatlanok esetében – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétvégén a Facebook-oldalán. Ezen felül is számos olyan döntés lépett érvénybe, mellyel rengeteget spórolhatnak a családok.
  • Szerző: Ripost

Január 1-jén elindult Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja, amelynek egyik eleme, hogy azoknak, akik CSOK-ot vesznek igénybe új vagy használt ingatlan vásárlásához, nem kell illetéket fizetniük, amelynek mértéke jelenleg 4 százalék. Csupán ennek az eltörlése egy 40 milliós lakásnál 1,6 millió forint spórolást jelent. De nemcsak ezt takaríthatják meg a családok. Minderről legújabb videójában beszélt Novák Katalin.

Fotó: Bors

Egy 40 milliós lakásnál 10 milliót spórolhatunk

Mivel január elsejétől lecsökkentik az új építésű ingatlanok áfáját 27-ről 5 százalékra, ráadásul ezt az 5 százaléknyi áfát sem kell kifizetni azoknak, akik a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) is igénybe veszik az új építésű ingatlan vásárlásához, ennél is többet lehet megtakarítani.

Fotó: Getty Images

Novák Katalin számításai szerint mindez együtt a illetékkel egy nettó 40 millió forintos ingatlan esetében több mint 10 millió forintos megtakarítást jelenthet. Az is segítség, hogy maximum 19 500 forint közjegyzői díj számolható fel azoknak, akik lakásuk megvásárlásához állami hitelt vesznek fel.

A miniszter emlékeztetett: a CSOK-ot új vagy használt ingatlan vásárlásához és építkezésre egyaránt szinte mindenki igényelheti, aki gyermeket nevel vagy szeretne. Meglévő gyermek esetén nincs életkori határ – tette hozzá Novák Katalin.

Beszáll az állam a felújításba

A legalább egy gyermeket nevelő családok otthonának felújítási költségeibe legfeljebb 50 százalékkal, maximum 3 millió forintig beszáll az állam. Az igénylésnek nem feltétele, hogy a család éljen a CSOK lehetőségével. A gyermek 12 hetes magzati kortól 25 éves korig esik latba a juttatásnál.

Fotó: Getty Images

Vagyis ha egy család például 6 millióból szeretne kifestetni, járólapokat cserélni, esetleg korszerűbb radiátorokat beszerezni, valójában csak 3 millióba kerül a felújítás, ugyanis a másik hármat már az állam adja.

Visszatérítik a telek áfa-tartalmát 5 millióig

További jó hír, hogy a január elsejétől kifizetett építkezési és telekszámlák áfa-tartalmát ötmillió forintig visszatérítik. Ezzel az állam ötmillió forinttal járul hozzá a sajáterős építkezésekhez is.

Idén már a nyugdíjasok is igényelhetik a CSOK-ot, például ha a nyugdíjas nagyszülők nevelik az unokát, és valamelyikük dolgozik mellette.

Módosul a települések listája

Újévtől módosul azoknak a településeknek a listája, ahol a falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénybe vehető. A 2679 település a Magyar Közlöny december 28-ai (magyarkozlony.hu) számában olvasható.

Nem kell szja-t fizetni a 4 vagy több gyerekes anyáknak

Idén is élhetnek a négy- vagy többgyermekes édesanyák a személyi jövedelemadó (szja) alóli mentességgel, a kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter vasárnap az MTI-vel.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?