INSIDER

Karikó Katalin, a vakcina anyja: hentes volt az apuka, könyvelő az anyuka – képek

Kinyitottuk a vakcina anyja fotóalbumát.
  • Szerző: Ripost

Kinyitottuk Karikó Katalin fotóalbumát

A magyar biokémikus a koronavírus elleni küzdelem élharcosa, sokan leendő Nobel-díjasként emlegetik. Amerikai kollégájával, Drew Weissmannal közösen jegyzett szabadalmára épül ugyanis az mRNS-vakcina, melyet milliók kaptak már meg a világon. A tudós, aki 66 éve Szolnokon született, Kisújszálláson tanult és jelenleg Philadelphiában él, lapunk számára bepillantást engedett a fotóalbumába.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Boldog gyerekkora volt

Fotó: Karikó Katalin

„Apukám, Karikó János és anyukám, Karikóné Zsuzsóka néni. Sajnos már nem élnek” – írta a lapunk számára küldött, 1957-ben készült fotó mellé Karikó Katalin, aki nővérével, Zsuzsannával látható szülei között. Édesapja hentes, édesanyja könyvelő volt, boldog gyerekkort biztosítottak lányaiknak.

Karikó Katalin pályafutásáról – különleges fotók kíséretében – a ma, március 22-én megjelent 7-ben olvashatsz!

Küzdelem a kiskunhalasi járványkórházban

Több kórház, orvos is megkereste a kiskunhalasi járványkórház intenzív osztályát, hogy megtudja, hogyan sikerült felére csökkenteni a halálozást a járvány második hullámában – tudta meg a 7.

Fotó: Ripost

Munkatársainkat a járványkórházban fogadta dr. Frei Norbert, az intenzív osztály megbízott főorvosa.

Az izgalmas részletekről március 22-én, kedden megjelent 7-ben olvashatsz!

Három hónappal a kórházi kezelés után posztcovidos tünetektől szenved Trokán Péter

7: Decemberben került kórházba koronavírussal, annyit tudunk, hogy egy CT-vizsgálaton kiderült: tüdőgyulladása van, oxigénre van szüksége és gyógyszeres kezelést is kapott. Őszintén szólva aggódtunk önért, örömmel hallottuk, hogy 10 nap után hazaengedték a kórházból. Hogy van most?

Trokán Péter: „Ez a betegség nehezebben feldolgozható, mélyebb, ismeretlenebb és különösebb, mint gondoltuk. Olyan hatásokat vált ki az emberből, amire nem számít. Már három hónapja kijöttem a kórházból, azóta tekinthetem magam gyógyultnak, de szó sincs erről, mert mindig jelentkezik valamilyen kisebb probléma, fizikai vagy mentális. Ezek még mindig a Covid hatásai, posztcovidos tünetek. Senki nem tudja, hogy a szövődmények mikor jönnek elő és meddig tartanak. Rengeteg a bizonytalanság, ezt még az orvostudomány is csak most tanulmányozza és valószínűleg csak a járvány lecsengése után fogják kutatni.”

Fotó: Ripost

Arról, hogy milyen tünetek kínozzák a művészt, illetve milyen feladatot tűzött ki maga elé, s mit gondol a jelenlegi helyzetről a legfrissebb, március 22-én megjelent 7 hetilapban olvashatsz!

Bejutottunk a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjába!

A hely, ahol egy csepp szennyvízből kimutatják a Covid-fertőzés alakulását. Lépésről lépésre bemutatjuk, hogy dolgoznak az NNK laborjában!

Budapest Nemzeti Népegészségügyi Központ vízmintavételi laborja
Fotó: Ripost

Mindezekről és sok más érdekességről olvashatsz a 7 március 22-én, kedden megjelent legújabb számában! Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?