INSIDER

Karácsony politikai alapon dönt az útfelújításokról

Már jóváhagyott útfelújításokat sem engedélyez Karácsony Gergely a fideszes és független vezetésű kerületekben. Egy személyben, politikai alapon, és nem a fővárosi érdekeket nézve döntött arról, mely utak nem újulhatnak meg Budapesten.
  • Szerző:

Karácsony Gergely egy rendelettel meghiúsította több fontos út és útszakasz felújítását, csak azért, mert azok nem ellenzéki vezetésű kerületeket érintenek. Elmarad a Soroksári út felújítása, ahol pedig a város környékéről érkeznek sokan, nem épül meg a Pesti út kamionforgalmát csökkentő elkerülő út, Csepel egy forintot se kap útfelújításra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

(Forrás: Ripost)

Mindez ráadásul nem csak az idei évet érinti, hanem a ciklus végéig így marad: bár a rendelet három évről szól, tervezésre, előkészítésre sem ad egy fillért sem. Az érintett kerületek polgármesterei szerint a főpolgármester egyértelműen politikai szempontok szerint döntött, a szakmai szempontokat és a lakosság érdekét nem vette figyelembe.

Ez a térkép mutatja, hogy jórészt csak az ellenzéki kerületek útjai újulhatnak meg. (Forrás: Ripost)

„A Bajnai Gordon villájához vezető út viszont bekerült az útfelújítási programba. Valószínűleg ő tudott egyeztetni a főpolgármesterrel, ellentétben velünk” – jegyezte meg Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere.

Csepel

Aligha nevezhető Csepel a leggazdagabb kerületnek, de egy fillért sem kap közlekedésfejlesztésre, pedig elfogadott terveik voltak.

  • Elmarad az egyik legforgalmasabb, a Táncsics Mihály utca felújítása.
  • Kimarad a rehabilitációs programból a Szállítók útja, a Védgát utca és a Szent László utca, pedig megvannak a kiviteli tervek és engedélyek.
  • Leállítják a két másik kerülettel közösen elnyert 2,4 milliárd forintos bicikliút-fejlesztést. Csepelen 840 millió forint értékű kerékpáros-hálózat épült volna.
  • Elmarad a HÉV végállomáshoz tervezett P+R parkoló megépítése.

XVI. kerület

  • Elmarad az Ostoros utca felújítása, ami a kerület egyik legforgalmasabb utcája, az M0-s körgyűrűvel párhuzamosan fut.
  • Több utca felújítását már tavaly nyár végén el kellett volna kezdeni a tervek szerint, amik nagyon rossz állapotban vannak.

Fotó: Ripost

Rákosmente

  • A Pesti úton átmenő kamionos forgalom enyhítésére 150 millió forintért készültek el a tervek: összekötnék a Keresztúri utat és a Cinkotai utat. A tervek a fiókba kerültek.

Soroksár

  • Elmarad a Soroksári út felújítása, ahol az agglomerációból özönlenek be az autók, az út minősége lassan veszélyessé válik. A polgármester hiába kért egyeztetést Karácsony Gergelytől.

Kerti Géza naponta vezet, szerinte a csepeli utak felújítása most már halaszthatatlan.

Kerti Géza
Fotó: Ripost

„Töredezettek, kátyúsak, megáll bennük a víz, tönkreteszi az autónkat. Örültünk, hogy végre felújítják, érthetetlen, miért veszik el a kerülettől az erre félretett pénzt!”

Lantos Péterné szerint a főváros szégyene, hogy így néznek ki ezek az utcák.

Lantos Péterné
Fotó: Ripost

Múltkor esett az eső és jóformán csak csónakkal lehetett volna közlekedni, kocsival járhatatlan. Itt Csepelen ezt mindenképpen fel kellene újítani!”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?