INSIDER

Karácsony Gergelynek nyilvánosan kell bocsánatot kérnie Tiborcz Istvántól

Karácsony Gergelyt a bíróság eltiltotta a további jogsértésektől, és kötelezte a nyilvános bocsánatkérésre, valamint kártérítés megfizetésére.
  • Szerző: Ripost

Fél évvel ezelőtt, 2020 decemberében Karácsony Gergely Facebook-oldalán diadalittasan kijelentette, ő bármennyiszer leírhatja és mondhatja: „Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó„. A Fővárosi Ítélőtábla most jogerősen kimondta, Budapest regnáló főpolgármestere jogsértést követett el, amikor választási kampányában Tiborcz István nevének jogosulatlan felhasználásával, a „Tiborcz-adó” kifejezést használta. A másodfokú, immáron jogerős ítélet éppen ennek az ellenkezőjére kötelezi a főpolgármestert – tudatta sajtóközleményben Tiborcz István.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

Tiborcz azért indított személyiségi jogi pert Karácsony ellen, mert az az önkormányzati választási kampányban az általa bevezetni tervezett, ingatlanokat érintő helyi adónemet „Tiborcz-adóként” emlegette – írja az Origo.

A jogerős bírósági döntés indoklásában a bíróság kifejtette, Karácsony Gergely új adónemmel kapcsolatos névválasztását magyarázó közlései alapján egyértelmű, hogy az akkori főpolgármester-jelölt választási esélyeinek javítása, azaz politikai haszonszerzés érdekében, Tiborcz Istvánnal szembeni vélt negatív társadalmi értékítéletet kiaknázandó nevezte el az új adónemet éppen róla.

A személyiségi jogi per alapját egy korábbi kúriai döntés képezte, melyben a bírák kimondták, annak ellenére, hogy Tiborcz István Magyarország miniszterelnökének veje, nem minősül közszereplőnek.

Az Origo arról is ír, hogy az ügyben másodfokon eljáró ítélőtábla a 2021. június 7-én meghozott jogerős döntésében kimondta, Karácsony Gergelynek nyilvános bocsánatkérő közlemény közzétételével kell megkövetnie Tiborcz Istvánt a következő tartalommal:

„A kampányom során a közösségi médiában több alkalommal is súlyosan megsértettem Tiborcz István névviseléshez fűződő jogát, amikor az általam bevezetni kívánt adónemet róla neveztem el. Mindezért elnézést kérek.”

Emellett minden megjelent jogsértő tartalmat törölnie kell, és 500 ezer forint kártérítést is meg kell fizetnie Tiborcz Istvánnak.

Tiborcz István közleményben üdvözölte a másodfokú bíróság ítéletét:

„Őszintén remélem, hogy Karácsony Gergely főpolgármester tiszteletben tartja a bíróság jogerős döntését, és a jövőben tartózkodik a további politikai haszonszerzés céljából elkövetett jogsértésektől. Továbbá, eleget tesz a bíróság által előírt nyilvános bocsánatkérésnek is. A jogvita lezárásaképp elegendő elégtételt jelent számomra, hogy Karácsony Gergely által a részemre fizetendő sérelemdíjat felajánlhatom a Bókay Gyermekklinikának.„

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?