INSIDER

Kamionban, szupertitkosan érkezik Magyarországra az oltóanyag

Különleges feladat a Pfizer Corminaty márkanévre keresztelt koronavírus elleni vakcinájának szállítása: mínusz 70 fokon kell tárolni a féltett szállítmányt.
  • Szerző: Ripost

Megkapta a zöld utat a Pfizer-BioNTech oltóanyaga, az Európai Bizottság által meghatározott elosztási terv szerint indítják útnak a Pfizer belgiumi, Puurs városában levő gyárából a 27 tagállamba, így Magyarországra is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A mai feltételes forgalomba hozatali engedélyt követően a Pfizer és a BioNTech azonnal megkezdi az első vakcinaadagok kiszállítását az Európai Unióban, az Európai Bizottság által meghatározott elosztási tervnek és a szerződéses feltételeknek megfelelően

- mondta a -nak Takács Bíborka, a Pfizer magyarországi pr-vezetője.

A vakcina minőségének biztosítása érdekében a vállalatok különleges tervezésű, hőmérséklet-szabályozott szállítóeszközöket fejlesztettek ki. Minden szállítóeszköz GPS-képes hőérzékelőt tartalmaz, hogy minden vakcinaszállítmány helyét és hőmérsékletét nyomon tudjuk követni, a hét 7 napján, a nap 24 órájában – tette hozzá.

Az oltóanyagot mínusz 70 fokon kell szállítani, erre a gyártónak meg is van a módszere, de ezúttal a biztonságra is komolyan ügyelni kell. A vakcina védelmében szupertitkosak a szállítási adatok.

A vakcinát különleges tervezésű szállítóeszközzel viszik ki az országok vakcinaellátó központjába, ami folyamatosan méri és szabályozza a hőmérsékletet

„800 ezer vakcinát indítunk el, de többet nem oszthatunk meg arról, hogyan és hova érkezik a szállítmány, biztonsági okoból„– mondta a CNBC-nek a Pfizer szóvivője. Nemcsak a nagy érték indokolja a biztonságot, hanem az is, hogy nagy károkat okozhat, ha a feketepiacra kerül. Biztos, hogy emiatt biztonsági kíséretet is kapnak a kamionok, de úgy, hogy az ne tűnjön fel senkinek.

Megfigyelik a kényes csomagokat

Egy találmány felújított változata segíthet abban, hogy a speciális tárolást igénylő vakcina-csomagokat menet közben is folyamatosan ellenőrizzék. A FedEx IoT megoldása a SenseAware, melyet 7 éve fejlesztettek ki, és arra használták, hogy adatokat küldjön az épp úton lévő csomagokról. Most lekicsinyítették és meglehetősen sok új funkcióval ruházták fel a technológiát, így az alacsony energiafelhasználású, Bluetooth kapcsolatot használó SenseAware ID szenzorok a szállítmányokhoz csatlakoztatva képesek azok helyzetéről és hőmérsékletéről két másodperces pontossággal információkat közölni.A technológia használatával sokkal könnyebb és olcsóbb lesz szállítás közben megfigyelni a kényes csomagokat.

A magyaroknak van már benne gyakorlatuk

A több mint 700 millió forintba kerülő készítményt, a Zongensmát ugyanúgy mínusz 70-80 fok között kellett szállítani és tárolni, mint a koronavírus elleni védőoltást. A Hungaropharma, a legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedő szakemberei még próbautat is szerveztek Amerikából: üres ampullákat tettek a hétezer dolláros, szárazjéggel megtömött bőröndbe és kipróbálták, hogyan fog működni a szállítás. A Bethesda kórház szakembereinek tehát van tapasztalata a logisztika és a kiolvasztás terén.

Az ULT technológia alapját a speciális tárolóedények adják, amelyekbe meghatározott technika szerint szárazjeget, vagyis szilárd szén-dioxidot tesznek.

Speciális eszköz felügyeli az ampullákat.

Az oltások szállításához speciális hűtőszekrényre, termo- és orvosi kesztyűre van szükség.

A húsz autóból álló, kifejezetten gyógyszerszállításra szolgáló, szellőztetett gépjárműből álló flotta megfelelő körülmények között juttatja a védőoltást az oltóközpontokba.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?