Létrehozva: 2021.05.26.

Józsefvárosból megint Nyócker lett – „Köszönjük”, Pikó András polgármester!

Ezerszer megbánták a józsefvárosiak, hogy az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Momentum által támogatott Pikó Andrást választották polgármesternek.

Mindössze másfél év telt el azóta, hogy a józsefvárosiak az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Momentum által támogatott Pikó Andrást választották polgármesternek, de a kerület lepusztult, mocskos lett, beköltöztek a hajléktalanok és megszűnt a wifi. A Ripost7 rövid kasszája arról, hogyan lett megint hírhedt Nyócker a jobb sorsra érdemes Józsefvárosból.

Pikó András, a VIII. kerület polgármestere (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Agyonütötte a kiskutyát a leomló vakolat, félnek a lakók

Életveszélyessé váltak az Illés utca 20 szám alatti önkormányzati lakások. Egy lebontott épület miatt vizesedik az egész ház fala, mindenkinél megjelent a penész, a leomló vakolat pár napja agyonütött egy kiskutyát.

Ezt a kiskutyát ütötte agyon a leomló vakolat a főváros VIII. kerületében található Illés utca 20. szám alatt (Fotó: Máté Krisztián / Ripost)

„Félünk a saját lakásunkban, nem merünk aludni” – mondta a Ripost7-nek Borbála. „Május 7-én hajnalban leszakadt a plafon, agyonütötte Sütit, a kiskutyánkat. Szerencse, hogy akkor pont nem voltunk a lakásban. Hatalmas darabok estek le a falról.”

Fotó: Ripost olvasói fotó

„Nem ez volt az első ilyen eset, a házban már a harmadik lakásban szakadt le a plafon. Az önkormányzat tavaly lebontatta a szomszéd házat, azóta vizesednek, penészednek azok a lakások, amikkel korábban közös volt a fal” – magyarázza a földszinten lakó asszony. A lakók többször panaszt tettek az önkormányzatnál a penész és a vizesedés miatt, de állításuk szerint nem történt semmi.

Fotó: Ripost olvasói fotó

„17 éve élünk ebben az önkormányzati lakásban, eddig soha nem történt hasonló” – erősíti meg az egyik emeleti lakó, Várdi Mariann. „Vizesednek, penészednek a falak, mire annyi volt a polgármesteri hivatal válasza, hogy nem szellőztetünk eleget. Ez nem állapot, ami itt van!”

A földszinti lakókra álmukban potyogott a vakolat

„Aludtunk és arra ébredtünk, hogy ránk hull a vakolat a plafonról. Borzasztó, nem kívánom senkinek! A férjem enyhébb agyrázkódást kapott” – számolt be a Ripost7-nek egy érintett. A lakók fel vannak háborodva azon, ahogyan kezelik a problémájukat.

Megkérdeztük a polgármesteri hivatalt, hogy fordulhat elő ilyen, ahol azt a választ kaptuk: a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. intézkedett, leverte a vakolatot.

Ellepték a hajléktalanok a tereket

Elképesztő állapotok uralkodnak például a II. János Pál Pápa téren és környékén, még kikerülni sem lehet a hajléktalanokat, lakik egy csapat a tér minden sarkában. A rovarhotel mellett bekuckóztak a padra, ágyat vetettek maguknak. Sok kapualjba, üresen álló épületbe is beköltöztek, a helyiek legnagyobb bosszúságára, és már keresztül se mernek menni a téren.

„Az előző vezetés eredményesen felszámolta a parkban alvást, Kocsis Máté idejében elég volt a polgárőrnek szólni és intézkedett. Most? Mintha szelektív lenne a látásuk!” – méltatlankodott a Ripost7-nek a tér sarkán lakó hölgy. „A házak falát mosdónak használják, köpködnek, ami a járvány miatt különösen aggasztó. Ha szóvá tesszük, azt kapjuk, hogy nekik is vannak emberi jogaik. De mi lesz a mi jogainkkal, az itt lakókéval?” – kérdi felháborodva.

A II. János Pál Pápa téren elviselhetetlen a hajléktalan helyzet (Fotó: Keller Mátyás / Ripost)

A polgármester megszüntette az ingyenes wifit

2017-ben az akkor Fidesz-KDNP többségű képviselő-testület döntése értelmében Józsefváros közterein ingyenes wifit építettek ki, a lakosokkal közösen kiválasztva a megfelelő helyszíneket. Ez 2021 februárig működött, akkor Pikó András egy tollvonással megszüntette, takarékosságra hivatkozva, holott pont az ellenkezőjét ígérte: „Fejlesztjük az ingyenes kültéri wifi-hálózatot a kerületben, elsősorban a forgalmasabb csomópontokra koncentrálva” – állt a programjában.

Visszatértek a kerületbe a narkósok

Megint tele van drogosokkal az utca Józsefvárosban, eldobálják a fecskendőket. A Losonci téren például egy régi virágtartóban szétszórva találtak ilyeneket a lakók.

Fotó: City Magazin

A teret sok kisgyerekes és kutyás is használja. A problémának annak idején, 2013-ban Kocsis Máté vetett véget, amikor felmondta a kerület 2010-ben megkötött tűcsereprogramját. Pikó András viszont itt, a belváros kellős közepén, a Teleki téren akar drogambulanciát nyitni, ami ellen a lakosok tiltakoznak. A lakossági felháborodás nyomán az intézmény működtetésére vállalkozó református misszió elállt a tervtől, de Pikó nem: a kerület más pontján akar helyet adni a drogosoknak.

Drogosok a VIII. kerületben (Fotó: Móricz István / Bors)

 

Fontos intézményeket záratott be

A Vállalkozásfejlesztési Központ, a páratlan gyűjteménnyel rendelkező Zászlómúzeum és a Józsefvárosi Galéria is bezárásra kényszerült Pikó András döntése nyomán, aki pénzhiányra hivatkozik. Pedig Józsefváros minden eddiginél több pénzzel gazdálkodik: míg a korábbi években átlagosan 24 milliárdos költségvetése volt a kerületnek, idén 28 milliárd forint áll Pikó rendelkezésére. Mire kell a pénz, ha a kerület lakosaira nem jut?

Veszélyben a gyerekek táboroztatása

Pikónak csak annyi lett volna a dolga, hogy a Fidesz-KDNP vezetése alatt elkezdett táborfelújítást befejezze. Nem tette meg és a támogatás tavaly december végén lejárt. Józsefváros újra megkapja az 1,7 milliárdos támogatást a felújításra, de közben kiderült, hová tehették a pénzt: a kerület káptalanfüredi strandja vitorláshajókkal van tele. A fideszes kerületi képviselők úgy vélik, ezért nem lett semmi a tábor befejeztéből.

Leépítette a cigányzenekart

Két lépcsőben közel 50 cigánymuzsikus támogatását vonta meg Pikó. Fotó: Ripost Ezzel nemcsak a kerület kulturális életét csorbította, több család megélhetését is veszélybe sodorta a járvány idején, amikor fellépésekből se számíthattak bevételre a zenészek. A választások előtt támogatást ígért nekik. Megszületett a kerületben az új átok: támogasson téged a Pikó!

A cikk a Ripost7 hetilapban jelent meg. További színes és érdekes témákért keresd a lapot az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

magyarnemzet.hu

Világháború következik? Putyin megosztotta Oroszország terveit

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast

INSIDER

Készülj fel a hosszú hétvégére: ilyen idő lesz húsvétkor

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten