INSIDER

Jó hírt kaptunk: átadták a Madárbarátok Tanösvényét a Városligetben

Felavatták a Madárbarátok Tanösvényét, amelyet a Városligetben nemrég átadott Mőcsényi Mihály Botanikus Kert mellett alakítottak ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködésben, a Liget Budapest projekt keretében.
  • Szerző: Ripost

Az egész projekt alapkoncepciója az, hogy a Városliget a környékbeli iskolák számára lehetővé tegye interaktív és élményszerű oktatást. Lényegesen izgalmasabb ugyanis egy környezetismeret- vagy biológiaóra, ha itt, a helyszínen meg lehet nézni, milyen egy urbánus környezet élővilága – hangsúlyozta a tanösvény csütörtöki bemutatóján a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően ugyan tavaly év végén már birtokba vehették a látogatók a megújult Mőcsényi Mihály Botanikus Kertet, de a Városliget legkülönlegesebb növényeit felvonultató parkrésze most, a jó idő beköszöntével nyerte vissza igazán a régi fényét.

A botanikus kertben ugyanis 335 fajta növény, 35.000 újonnan telepített példánya borult virágba

A botanikus kertben ugyanis 335 fajta növény, 35.000 újonnan telepített példánya borult virágba, fantasztikus szín- és illatkavalkáddal csalogatva a parkhasználókat. A botanikus kert mellett felavatták a Madárbarátok Tanörvényét, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködésben alakítottak ki.

A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra.

A Mőcsényi Mihály Botanikus kert megújítása után újra színes, hangulatos közösségi térré vált, mely szándékaink szerint szabadtéri biológia

Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is.

„A Mőcsényi Mihály Botanikus kert megújítása után újra színes, hangulatos közösségi térré vált, mely szándékaink szerint szabadtéri biológia és környezetismeret órák színteréül szolgál majd a jövőben. A növénytelepítésre és az információs rendszer kialakítására éppen ezért különösen nagy hangsúlyt fektettünk, hiszen fontos célunk, hogy környékbeli óvodás-iskolás csoport ellátogassanak ide, és a gyermekek minél több növény fajtával megismerkedhessenek.” – mondta el Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Felavatták a Madárbarátok Tanösvényét a megújuló Városligetben

A városligeti növényvilág tanulmányozása mellett a diákok park madárvilágáról is képet kaphattak, amikor kipróbálták a Liget Budapest Projekt és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően elkészült Madárbarátok Tanösvényét.

A Mőcsényi Mihály botanikus kert felett kialakított tanösvény 10 állomáson keresztül mutatja be a Városliget változatos madárállományát.

A korábban „Kis botanikus kert” néven ismert parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben.

Városlakó madarainktól kezdve a madárvilág dalnokain és mesteri vadászain át sok hasznos és érdekes információt tudhatunk meg tollas barátainkról az egyes állomásokon kihelyezett, közérthető nyelvezetű és élethű illusztrációkkal ellátott táblák segítségével.

Interaktív tanösvény és tudásközpont a Ligetben

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?