INSIDER

Jó hír érkezett azoknak, akik az elégtelen ellenanyagszint miatt aggódnak

Annak ellenére, hogy igencsak beszédes eredménnyel zárult a Semmelweis Egyetem koronavírus ellenanyagszint-vizsgálata, akadnak, akik aggódnak az elégtelen ellenanyagszint miatt. Őket érinti ez a jó hír.
  • Szerző:

Mintegy 1200-an vettek részt a Semmelweis Egyetemen június 15-én meghirdetett térítésmentes koronavírus ellenanyagszint-vizsgálatán, melyen mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására létrejött ellenanyagszintet vizsgálta az egyetem laboratóriuma.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

Az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a Roche cég SARS-CoV-2 vírus S protein RBD doménnal – vagyis a vírus terjedéséért felelős fehérjével – szembeni antitestek kimutatására szolgáló tesztje azoknál, akik egy korábbi antitestvizsgálat negatív eredményével érkeztek az egyetemre. A pozitív eredmények aránya alapján mind az öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést.

A Pfizer/BioNTech vakcinája (Comirnaty) 95%-os, a Moderna készítménye 94,5%-os, az Oxford/AstraZeneca készítménye (a 12 hetes oltási séma alkalmazásával) 82%-os, az orosz Gamaleja készítménye (Szputnyik V) 97,6%-os, a kínai Sinopharm vállalat oltása pedig átlagosan 79,4%-os hatásossággal rendelkezik – írta meg a semmelweis.hu. Az elérhető maximális védettség átlagosan a vakcinák mindkét dózisának beadását követő két-három hétben alakul ki. Ezek az adatok az újabb mutánsok esetében egyelőre nem ismertek.

Orbán Viktor ugyanakkor péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy ha a harmadik oltás az emberek biztonságérzetét növeli, akkor nem zárják el az emberek elől.

Európában elsőként Magyarországon nyílik mód a harmadik oltásra,, és az az általános orvosi javallat, hogy a második oltás után teljen el négy hónap. Ez lehet rövidebb és hosszabb idő is, erről az oltást beadó orvos dönthet

– mondta a kormányfő.

Orbán Viktor megjegyezte: a harmadik oltás tekintetében megoszlanak a vélemények. A WHO is egy bizonytalanságot sugalló nyilatkozatot tett, de olyan vélemény nincs, miszerint ártana

Kiderült, minél kevesebb adminisztrációval akarják lebonyolítani a harmadik oltást. Ennek értelmében időpontot kell kérni azon a helyen, ahol az ember megkapta az első két oltást, s az orvosok döntenek majd arról, hogy milyen oltást adjanak be harmadiknak.

A harmadik oltást augusztus 1-től lehet felvenni, oltási rend, vagyis kor szerinti besorolás nem lesz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?