Létrehozva: 2019.09.17.

Itthon akar nagyot dobni a világbajnok bútorasztalos magyar fiú

Bár felmenői között sem ács, sem asztalos nincs, a szakmák világversenyén mégis aranyérmet nyert Simon Krisztián, melynek alkalmából tegnap Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kitüntette a 20 éves fiatalembert és felkészítő tanárát, Fekete Zoltánt.

„A négynapos verseny első órájában majdnem elrontottam a feladatot, ugyanis rosszul vágtam le az asztal egyik lábát. De aztán szerencsére volt idő kijavítani a hibát, és nyertem” – mondja nevetve a Ripost-nak a Felsőörsön élő Simon Krisztián, aki a kétkezi munka szeretetét a családjától örökölte. Kiderül, édesapja autószerelőként dolgozik, a nagypapája pedig fémesztergályos mester volt. Egyedül anyukája „lóg ki a sorból”, aki tanítónő. A fiatalember már gyerekkorában eldöntötte, hogy a fák megmunkálásával szeretne foglalkozni.

„Talán 9 éves lehettem, amikor a műhelyben kezembe fogtam egy vasreszelőt, meg egy darab fát. Addig ügyeskedtem, amíg nem készítettem el egy mini kopjafát, melynek még talpa is volt” – mosolyodik el Krisztián, aki nem sokkal később már ékszerdobozt és telefontartót is készített fából. Ráadásul 2,5 évvel ezelőtt már a család négy méter hosszú konyhabútorát is ő tervezte és készítette el.

Amikor arról kérdezzük az újdonsült világbajnokot, hogy van-e barátnője, illetve miként viseli, hogy a kalapács és a gyalu az egyik legjobb barátja, elneveti magát.

„Ágival tavaly, az Euroskills versenyen ismerkedtem meg, ahol ő dekoratőrként indult. Azóta is együtt vagyunk. Egyébként ő is asztalos. Főleg bútortervezéssel foglalkozik, de a családi vállalkozásukban sokszor besegít a munkába a műhelyben is” – meséli a világbajnok, akinek két öccse is van. A nagyobbik most végzett cukrászként, míg a kisebbik – milyen meglepő – bútorasztalosnak tanul.

A tegnapi miniszteri díjátadón Krisztián felkészítő tanára, Fekete Zoltán is miniszteri oklevelet vehetett át Palkovics Lászlótól, sőt Krisztián még pénzjutalmat is kapott.

Fotó: Sulyok László

„Úgy gondolom, Krisztiánt három dolog juttatta a csúcsra” – vélekedik a fiatalember mestere. „Kitartó, mindig a cél lebeg a szeme előtt és nem utolsósorban van benne szakmai alázat, megfogadja a jószándékú tanácsokat. Versenyfeladatként egy ír tervezésű intarziás bárszekrényt kellett legyártania, melyre maximum 21,5 órája volt. Sokan abba a hibába estek, hogy csak az lebegett a szemük előtt, ne fussanak ki a szintidőből, pedig ezt a versenyt pontokkal lehetett megnyerni” – állítja Fekete Zoltán, aki szerint számára az volt a legnehezebb, hogy a tavalyi verseny után szinten tartsa Krisztiánt a világbajnokságig.

A mester szerint Krisztián egyébként 2016-ban, a göteborgi versenyen döntötte el, hogy részt vesz ezeken a megmérettetéseken. Svédországba jutalomként kapott meghívást, mert előtte megnyerte itthon a Szakma Sztárja versenyét.

Bár a verseny véget ért, Krisztián hamarosan újra szerszámokat fog a kezébe, hiszen azt tervezi, hogy visszatér korábbi munkahelyére. „Számít fizetésemelésre?” – szegezzük neki a kérdést.

„Egyelőre tapasztalatot szeretnék szerezni a munkámban, de addig is nagyon elégedett lennék egy 300 ezres havi nettóval. Később persze ennél többet szeretnék majd keresni” – szögezi le Krisztián, aki nem tervezi, hogy külföldön próbál szerencsét.

Simon Krisztián a győzelmet hozó munkájával

„Nagyon szeretem Magyarországot, itthon szeretnék boldogulni. Úgy gondolom, ha valaki jó a szakmájában, az megtalálja itthon is a számításait. Nagy álmom, hogy később egy saját családi céget hozzak majd létre” – mosolyodik el Magyarország világbajnoka, aki, ha teheti, és igény is mutatkozik rá, szívesen készít intarziás bútorokat. Mindehhez Palkovics László miniszter ígéretet tett a fiatalembernek arra, hogy a minisztérium támogatja majd a vállalkozása beindításában.

Tavaly az európai versenyt is megnyerte

22 szakmában 24 versenyző képviselte Magyarországot a „szakmák világbajnokságán”, az idei WorldSkills versenyen Kazanyban. Simon Krisztián bútorasztalos aranyérmet szerzett. A Veszprémi Szakképzési Centrum frissen végzett diákja már állt a dobogó legfelső fokán a tavaly szeptemberben, Budapesten megrendezett EuroSkills-en, miután megnyerte a hazai válogatót, a Szakma Sztár Fesztivált. A világdöntőre, ahogy a korábbi versenyekre is, Fekete Zoltán, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum tanára készítette fel.

12-en kaptak Kiválósági Érmet

Az oroszországi Kazanyban rendezték meg a szakmák versenyét, immár 45. alkalommal. A WordSkills világversenyen 63 ország 1354 fiatal szakembere vett részt, közülük 24-en Magyarországot képviselték a szakmák versenyszámaiban. Azon túl, hogy Simon Krisztián bútorasztalos első helyezést ért el, többen is Kiválósági Érmet vehettek át. Orosz Nikolett ápolás és gondozás szakmában, Fekete Martin épületasztalosként, Simon Olivér festőként, Nagy Nikolett fodrászként, Mészáros Bálint informatikai rendszerüzemeltetőként, Homokay Ádám és Stummer Gergő kertépítőként, Balogh Krisztián kőfaragóként Cságoly Laura szépségápolóként, Krehely István villanyszerelőként, Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelőként, míg Balogh Ákos webtechnológus szakemberként diadalmaskodott Kazanyban a Kiválósági Érmek átvételével.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

orosz ukrán háború támadás csapás harc

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Nyílt levélben üzent Csuti Kiss Ramóna férjének: a fiára hivatkozik

hirtv.hu

Szabó Bálint kísérte az ATV-be Magyar Pétert

ripost.hu

Ez volt a Legyen Ön is milliomos legnehezebb kérdése, alig tudja rá valaki a választ

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Első perctől kezdve egyértelmű volt, hogy Putyin győz + videó

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

travelo.hu

Megújulva nyit szombattól ez a különleges, sós vizű fürdő

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Ha erről lemaradsz nem látod többször: ekkor nézz fel az égre a különleges látványért

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ma lenne nyolcvanéves minden idők egyik legnépszerűbb magyar énekese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Így módosítja a kormány a nyugdíjszámítás egyik fontos mutatóját

INSIDER

„Ez már tényleg sok” – szögeskolbásszal mérgezik a kutyákat Győr-Moson-Sopron vármegyében

INSIDER

Ennyiért lehet idén vonattal az Adriára utazni

INSIDER

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk