INSIDER

Itt a koronavírus-kisokos!

Nemrég került fel, de máris több mint 110 ezren megnézték a „Zállatorvos” portál videóját a koronavírusról. A sokszor humoros, ám teljes mértékben hiteles információk sok hasznos dolgot tartalmaznak.
  • Szerző: Ripost

Ez a portál közérthető formában foglalkozik egészségügyi (elsősorban állatgyógyászati) kérdésekkel, a koronavírusról szóló kisfilmet dr. Kemenesi Gábor PhD biológus, víruskutató lektorálta, tehát információi hitelesek. Ennek alapján szedtük össze, mit érdemes tudni a járványról.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mi a koronavírus?

Ez a vírusok egy rendszertani csoportja, ilyen a nátha, a SARS, a MERS stb. vírus is, a jelenlegi járványt azonban egy új mutáció okozza, amit SARS-COV2-nek neveztek el. Sajátossága, hogy burok veszi körül, ami álcázza az immunrendszer előtt.

Fotó: 123RF

Hogyan okoz betegséget?

Elsősorban az alsó légutakban okoz sejtkárosodást és gyulladást: a légcsőben, a tüdőben, a hörgőkben.

Mennyi a lappangási ideje?

Általában 3 nap, de az újabb infók szerint akár 24 nap is lehet.

Mik a tünetei?

Hasonlítanak az influenzához: láz, köhögés, izomfájdalom, fáradékonyság. Az orrfolyás, torokfájás kevésbé jellemző.


Fotó: Europress – AFP/Handout/ROYAL THAI NAVY

Miért lehet halálos?

A tüdőgyulladás okozta fulladás és a szövődmények okozhatnak halált: veseelégtelenség vagy másodlagos bakteriális fertőzés.

Mennyire veszélyes?

A betegek egy része észre sem veszi, hogy megfertőződött, a szervezet legyőzi a kórokozót. Az ismertté vált betegek 15 százalékánál súlyos, 2 százalékánál halálos következménye van. Elsősorban idős, más betegségekben is szenvedő emberek vannak veszélyben.

Hogyan és milyen gyorsan terjed?

Cseppfertőzés útján. A tárgyakon órákig, esetleg napokig is életképes marad a vírus, ami nem szereti a száraz meleget, sem a fagyot, a hűvös, nyirkos közeget szereti legjobban. Kétszer olyan gyorsan terjed, mint az influenza.

Miért kell karantén, ha nem is olyan veszélyes?

Nem attól tartanak, hogy kihal az emberiség, erre a vírus nem képes, hanem szeretnék a terjedési sebességét fékezni és megelőzni azokat a súlyos gazdasági, kereskedelmi és turisztikai károkat, amiket a járvány okoz.

Mit tehetek, hogy ne kapjam el?

Egyelőre se gyógyszer, se oltás nem áll rendelkezésre, az általános higiénia betartásával azonban megelőzhető a fertőzés.

- Lehetőség szerint ne menjünk tömegbe.

- Tartsuk távol magunkat a betegektől.

- Gyakran mossunk kezet szappannal, fertőtlenítővel, ez elpusztítja a kórokozót.

- Ne nyúlkáljunk a szemünkhöz.

Mit ér a maszk?

Nem a vírustól véd, mert az át tudna hatolni a maszkon, hanem a vírust hordozó cseppektől. Elsősorban a betegeknek ajánlott viselni és azoknak, akik betegeket ápolnak.

Fotó: Ripost

Mit tegyek légúti panaszok esetén?

Ha ezek enyhébbek, egyszerűen maradjunk otthon, hogy ne fertőzzünk meg másokat. Láz, súlyosabb tünetek esetén vegyünk maszkot a környezetünk védelmében, és hívjuk ki az orvost.

Tényleg nem lehet elkapni a postai küldeménnyel?

Nem valószínű, hogy postai küldeményen életképes marad a vírus, de aki aggódik, tegye „karanténba” a csomagot és csak három hét múlva bontsa ki.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?