Létrehozva: 2021.02.20.

Itt a harmadik hullám, Szlávik János tudja, mi kell most nekünk

A főigazgató szerint az oltás mindenképpen segíthet a magyarokon.

Minél több ember, minél gyorsabb beoltásával lehet csökkenteni a koronavírus-járvány harmadik hullámának nagyságát – közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiával.

Szlávik János azt mondta: a napi új fertőzöttek és a halottak száma azt mutatja, hogy Magyarországon elindult a harmadik hullám. Ennek oka a brit vírusmutáns lehet, mert az jobban terjed, mint a vírus korábbi változata – vélekedett.

Budapest, 2020. március 4.

MTI/Kovács Attila

Szerinte más országok példáját tekintve nem lehet tudni, meddig tart majd az újabb hullám, de az oltások felgyorsulása javíthat a helyzeten.

A kínai vakcina megkapta az engedélyeket, így jövő héten már azzal is oltanak az orvosok – tudatta.

Hozzátette: egyelőre kórházakban, rendelőkben, oltópontokon adják be a vakcinát az embereknek, de tömeges oltás esetén megvan a terv, hogyan lehet bővíteni az oltópontok számát.

Szlávik János beszélt arról is, hogy az elmúlt hónapokban nőtt az oltási hajlandóság, de egyes embereknek fenntartásaik vannak a különböző helyekről származó vakcinákkal kapcsolatban. A vakcinák hatásosságában vannak eltérések, de mindegyik megakadályozza, hogy a beoltottak kórházba kerüljenek vagy meghaljanak a koronavírus miatt – hangsúlyozta a főorvos, aki ezért mindenkinek azt javasolja, ha értesítést kap, oltassa be magát bármelyik, Magyarországon elérhető vakcinával.

Szerdától két hét alatt több mint 465 ezer koronavírus elleni oltás beadására van lehetőség, ez több, mint amennyi embert eddig összesen beoltottak – közölte az oltási munkacsoport vezetője szombaton a közmédiával.

György István kiemelte: ahhoz, hogy ezeket az oltásokat ténylegesen el lehessen végezni az kell, hogy aki értesítést kap, fel is vegye az oltást.

Jövő héten a háziorvosok 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak. Előbbivel korcsoporti korlátozás nélkül a krónikus betegeket, utóbbival a 18-59 éves krónikus betegeket oltják. Emellett a háziorvosok 10-10 idős embert kórházi oltópontokra irányíthatnak, ahol az érintettek Pfizer-vakcinát kapnak – ismertette.

A munkacsoport vezetője beszélt arról is, hogy a nyugati vakcinaszállítmányok továbbra is akadozva érkeznek, azokból a lakosság átoltását csak lassan lehetne megvalósítani. György István ezért nagy segítségnek tartja, hogy a kormány törekvéseinek köszönhetően sikerült oltóanyagot beszerezni Kínából és Oroszországból is.

A Sinopharm vakcinájából eddig 550 ezer, a Szputnyik vakcinából 46 ezer adag érkezett. A további orosz vakcinák szállításának pontos ideje még nem ismert, a kínai oltóanyagból viszont március 15-e után ismét 500 ezer adag érkezik – mondta.

Kitért arra is: tömeges oltás esetén több mint 7100 helyen tudnak oltást adni, és egy hét alatt több mint 1,5 millió embert tudnak beoltani, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre.

A Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak, mindegyikből több mint tízmillió adagot adtak már be világszerte – mondta György István.

Gőzerővel zajlik az idősotthonokban a koronavírus elleni oltás az ország számos pontján, mellettük a 18 és 60 év közötti krónikus betegeket is folyamatosan oltják a háziorvosi praxisokban – hangozott el az M1 aktuális csatornán.

Az összeállításban Müllerné Juhos Bernadett, a Baranyai Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta: a héten véget ér a megyei szociális és idősotthonokban a vakcináció, mert minden gondozott és dolgozó megkapja a második oltást.

A szociális és egészségügyi intézményekben a Pfizer/BioNTech-vakcinával oltanak, az orosz vakcinát, a Szputnyik V-t az oltópontokon való oltáshoz használják – fűzte hozzá. Müllerné Juhos Bernadett kitért arra is, hogy Baranya megyében – ahogy az egész országban – nő az oltakozási kedv.

Kancz Csaba, Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott egyebek mellett arról számolt be, hogy a megyében több mint negyven intézménybe jutottak el az oltócsapatok, akik az idős embereken kívül szenvedélybetegeket, fogyatékkal élőket és hajléktalanokat is beoltottak. Az intézményekben nagy várakozás előzte meg az oltakozást – közölte.

Kancz Csaba jelezte, hogy hét intézménybe, ahol fertőződés miatt nem tudtak oltani, két-három hét múlva térnek vissza az oltócsapatok.

Keller János tiszafüredi háziorvos többek között arról beszélt, hogy az AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech és a Moderna gyártók vakcináival oltják a város lakosságát, és oltópontokra is küldenek Pfizer/BioNTech és Szputnyik-V oltóanyagot.

Mindhárom megszólaló hangsúlyozta a vakcináció fontosságát is, egyúttal arra bíztattak mindenkit, aki még nem regisztrált az oltásért, hogy tegye meg azt a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

origo.hu

Oroszország kemény megtorlásra készül

borsonline.hu

Szülinapos: hatéves lett Lajos herceg. Tündéri, mivel készült neki Katalin hercegné – Galéria

hirtv.hu

Ukrajnában a feleségeik jelentik fel a sorozás elől bujkálókat

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – Rendőrök és katonák estek egymásnak Ukrajnában + videó

origo.hu

Meglepő titkot árul el a házasságáról Vilmos herceg

astronet.hu

Április 24.: Szent György napja, az igazi tavasz kezdete

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV munkatársai is

INSIDER

Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

INSIDER

Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra

INSIDER

Európai-színvonalú húsüzem látja el az országot