INSIDER

Itt a bizonyíték: Karikó Katalin még közelebb került a Nobel-díjhoz

A Ripost friss felfedezése lévén kijelenthető, Karikó Katalin karnyújtásnyi távolságba került a Nobel-díj átvételétől.
  • Szerző: Ripost

Egyre bővül azonak a magyar, illetve magyar származású szaktekintélyeknek a névsora, akiknek a birtokába kerülhetett a Nobel-díj, s erre a listára bizony jó eséllyel Karikó Katalin neve is felkerülhet.

„Adjanak Nobel-díjat ennek a nőnek!” – írta a Twitterre a vakcinagyártás terén tett kiemelkedő szerepe kapcsán Karikó Katalinról Richard Dawkins evolúcióbiológus.

Karikó Katalin február 8-án kapta meg a Rosenstiel-díjat, melynek kitüntetettjei közül már 36-an részesültek később Nobel-díjban (Photo by Handout / FAMILY HANDOUT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT „AFP PHOTO / Family Photo”/HANDOUT – NO MARKETING – NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

A magyar biokémikus amerikai kutatótársával, Drew Weismannal február 8-án vehette át a rangos amerikai szakmai elismerést, a Rosenstiel-díjat. Márpedig, aki jól ismeri ezt a kitüntetést, az tudja, hogy sok esetben egyfajta „ajánlólevél” volt a Nobel-díjhoz. Eddig ugyanis a 49. díjkiosztón kitüntetettek közül már 36 szaktekintély kapta meg a Rosenstiel-díj után a Nobel-díjat is. Karikó Katalin és amerikai kutatótársa, az idei, jubleumi 50. eseményen – melyet virtuálisan tartottak meg – vehette át az amerikai kitüntetést.

Eddig 17 magyar, illetve magyar származású szaktekintély polcára kerülhetett Nobel-díj, s ha Karikó Katalin is megkapja, akkor bekerülhet abba a „klubba”, melynek többek közt Kertész Imre, Szentgyörgyi Albert és Gábor Dénes is tagja.

Alfred Nobel díja

A Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló Alfred Nobel alapította. Nobel 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat – és a vele járó, jelenleg kilencmillió svéd koronát – kiérdemli.

1968-ban a tudományos munkásság nobeli elismerése kiegészül a Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal. Ezt a Svéd Bank kezdeményezte a pénzintézet fennállásának 300. évében, s a díjat hivatalosan Alfred Nobel-Emlékdíjnak nevezik, nem közgazdasági Nobel-díjnak – írja a Wikipedia.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?