INSIDER

Íme a bizonyíték: az oltás megvéd a haláltól

Az országok átoltottságáról és a halálozási arányról Kemenesi Gábor osztotta meg a statisztikát.
  • Szerző: Ripost

Az European Comission készített egy statisztikát, ami szemléletesen bemutatja az országok átoltottságának és a halálozási mutatóknak az összefüggését.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A statisztikát Kemenesi Gábor virológus osztotta meg a vakcinációs héten, oltásra buzdítva.

Bal oldalt vannak felsorolva az országok, jobb oldalt pedig a halálozási adatok.

Az országok átoltottságát százalékban adták meg a statisztika készítői, a felnőtt lakosságra vetítve. Mivel a lakosság száma országonként nagyon eltérő, a halálozási adatok egymillió emberre vannak vetítve, egy vizsgált 14 napos időszakban.

Az uniós tagállamok adatainak összehasonlítása szerint Írország az első az átoltottság tekintetében a 27 ország között 93 százalékos lefedettséggel. Ekkora átoltottságnál 15 ember halt meg a millióból a vizsgált két hetes időszakban. A sorban Portugália, Málta, Dánia, Belgium és Spanyolország következik, nagyon alacsony halálozási aránnyal. Legszembetűnőbb Málta, ahol a vizsgált időszakban 0 volt a halálozási arány.

Magyarország a középmezőnyben található. A felnőtt lakosságnak 68 százaléka van beoltva nálunk és egymillió emberre vetítve 135-en veszítették életüket a vizsgált időszakban.

Románia és Bulgária az utolsók a beoltottsági sorban, ami meglátszik a halálozási arányon is. A Romániai felnőtt lakosság 43 százaléka van beoltva és 267 az elhalálozási szám – egymillió emberre vetítve.

Bulgária adatai a legrosszabbak, ott csupán 29 százalékos az átoltottság és egymillió emberből 325 halt meg a kéthetes időszak alatt.

A következtetés egyértelmű: minél nagyobb egy országban az átoltottság, annál kevesebben halnak meg koronavírusban.

„Tanulságos, hogy ugyan a halálozási mutatók közt csoportosíthatók az országok magasabb vagy alacsonyabb érték szerint, mégis vannak köztük különbségek. Ez éppen a járványvédelem egyéb elemeit, kapacitást és sok egyebet tükröz és megmutatja, mennyire összetett egy ilyen helyzet elemzése.” – jegyezte meg a szakember.

„Oltásra fel!”

– ezzel a buzdítással fejezi be a posztot Kemenesi.

Fotó: MTI

A kormány ezen a héten november 28-ig, azaz vasárnapig oltási akcióhetet hirdet a kórházi oltópontokon. Most előregisztráció sem kell, első, második és harmadik oltást is beadnak.

A kórházak országszerte – Budapesten kiemelten – megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják az érkezőket akár az első, az elmaradt második, vagy a harmadik oltásra. Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben fogják beoltani.

Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot az elkerülheti a várakozást – írja a koronavirus.gov.hu

Az oltópontok teljes listája, pontos címmel megtalálható a kormányzati oldalra feltöltött táblázatban.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A zserbó, amivel a nagyit is lepipálod
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?