INSIDER

Ilyen csodaszarvassá válik a vadászati világkiállítás bejáratánál álló agancsszobor

Már a világkiállítás első hetében több mint 700 ezren voltak kíváncsiak a programokra, amiknek a Hugexpo 75 ezer négyzetméterén kívül helyet ad a Kincsem Park és országszerte vannak kísérőrendezvények, összesen 1500 program. A bejáratnál lévő, agancsokból készített Totem szobrot imádják a látogatók, készítője a Ripost7-nek elárult egy kulisszatitkot is. Körülnéztünk a kiállítás helyszínein.
  • Szerző: Ripost

Szőke Gábor Miklós világhírű szobrászművész és csapata készítette 10 tonna elhullajtott agancsból a kiállítás kapujául szolgáló monumentális szobrot, ami hamar a látogatók kedvence lett. Emellett 5 másik egyedi szobrot is készített a művész, például egy acélnyílvesszőkből álló és arannyal bevont, 800 kilogrammos csodaszarvast.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Budapest, 2021. szeptember 25.
Az „Egy a Természettel„ Vadászati és Természeti Világkiállítás által közreadott képen a világkiállítás megnyitója a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2021. szeptember 25-én.
MTI/„Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás

„Még sosem dolgoztam hullajtott aganccsal, nagyon izgalmas anyag, nincs két egyforma belőle, mindegyik egy külön világ„ – mondta el a 7-nek Szőke Gábor Miklós. A Totem című alkotás Magyarország valamennyi szarvasállományának a lenyomata.

„A szobrot egyben mi is csak a Hungexpo-n láttuk, itt alakult ki az összkép, itt illesztettük össze először” – mondta el a művész. „Ha véget ér a világkiállítás, még egyszer szétszedjük és összerakjuk majd, hiszen a végső helye a keszthelyi Festecsics kastély kertje lesz. A pont az Í-n, hogy idővel a nap kiveszi az agancsok színét, így a Totem szikrázó hófehér csodaszarvassá válik„ – tette hozzá.

A vadászok a legnagyobb természetvédők

„A vadászat összekapcsolódik a vadgazdálkodással, természetvédelemmel és fenntarthatósággal. Vadászni csak etikusan szabad, például nem szabad megsebezni a vadat, hanem szigorúan célzottan kell elejteni, hogy ne szenvedjen” – mondta Németh Balázs, az F pavilon kurátora. A magyar társadalom elfogadó a vadászattal szemben, ennek pedig az a magyarázata, hogy közelebb áll a természethez, mint más európai nemzetek, tette hozzá.

Ingyen látogathatják diákcsoportok és fogyatékkal élők

A Fátyol Iskolaprogram keretében már több mint 40 ezer diák bejelentkezett, a regisztráció továbbra is nyitva áll. A gyerekeket szakavatott vezetők kalauzolják a tárlaton, ahol kipróbálhatják az interaktív játékokat is.

A kiállítás Jószolgálati Programjának keretében – amiben partner a Szerencsejáték Zrt. és a Civilút Alapítvány – a fogyatékossággal élőket segítő szervezeteknek, valamint a Civilút Alapítvány nehezítettséggel élőket támogató együttműködő partnereinek csoportjai előzetes regisztráció után, díjmentesen tekinthetik meg a világkiállítás központi rendezvényét. A világkiállítás központi helyszíne – az Acces4you minősítése szerint -akadálymentes kerekesszékesek, babakocsis kismamák, idősek, mozgásukban korlátozottak és kognitív zavarral élők számára.

Carlos a levegő farkasa

Carlos, a mexikói héja az egyik sztárja a hagyományos vadászat tematikájának. Nem csoda, hiszen barátságosan fogad minden érdeklődőt a hangzavar ellenére. A Harris-héja Dél-Amerikában őshonos, és az egyetlen olyan ragadozómadár-faj, amelyik családosan él, mint a farkasok. David Attenborugh nevezte el őket a levegő farkasainak. Carlos egyébként a világkiállításon kívül is eljár dolgozni, társa, Móricz Sándor riasztani viszi a földekre. Amikor csak tehetik, tömegközlekedéssel utaznak, hogy a ragadozómadár szokja az embereket, ezért nem okoz neki gondot a tömeg a világkiállításon sem, ahol sokan meg is simogatják.

Budapest, 2021. szeptember 27.
Általános iskolások a Központi Magyar Kiállításon az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2021. szeptember 27-én.
MTI/Illyés Tibor

Az agár az egyik legjobb vadász

Naponta tartanak agárbemutatót a Kincsem Parkban. „Az agár olyan, mint egy fegyver, magától vadászik, önállóan„ – mondta a 7-nek Keresztes János, az Országos Agarász Egyesület elnöke.

Budapest, 2021. szeptember 26.
Agarakat vezet egy férfi az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás nemzetközi csarnokában a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2021. szeptember 26-án.
MTI/Mohai Balázs

„Amíg a vizsla elkapja a vadat, amit a vadász lelőtt, addig az agár megöli és elhozza a zsákmányt. Erre szokták mondani az állatvédők, hogy szegény nyúl… Tévedés, az agár fájdalommentesen és kíméletesen ejti el a nyulat, ami túlszaporodna, ha nem vadásznánk.”

A világkiállítás kutyabarát

A világkiállítás kutyabarát, a négylábúval érkezőket a III-as kapunál várják. Csak megfelelő védőoltásokkal ellátott, csippel ellátott állatot engednek be. A rendezvényre való eljutást ingyenes elektromos kisbuszok segítik.

A MÁV és a Volánbusz félárú jegyet biztosít a látogatóknak. A menettérti 50 százalékos jegyet a kijelölt pontokon le kell bélyegeztetni.

A vendéglátóhelyeken kizárólag bankkártyával lehet fizetni. A belépőjegy készpénzért is megvásárolható a Hungexpo területén.

Érdemes kihasználni a családos és csoportos kedvezményeket.

Ha egyéb megdöbbentő és érdekes sztorikat olvasnál még, keresd a 7 legfrissebb, október 5-én megjelent számát az újságosoknál, vagy az egyéb árusítóhelyeken!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?