INSIDER

Ilyen az idei augusztus 20.: minden, amit a 4 napos ünnepi hétvégéről tudni érdemes

A koronavírus-járvány miatt ugyan mindenütt elmaradnak a nagyobb vásárok, fesztiválok, sőt a legtöbb helyen a tűzijáték is, de a korábbinál több helyszínen hirdettek meg kisebb programokat, így nem kell lemondani az ünneplésről, és látványosságban sem lesz hiány. A tűzijátékokat sok helyen fényfestés vagy tűzzsonglőrök produkciója váltja fel.
  • Szerző: Ripost

Hagyományos programok másként

  • A Várkert Bazárban idén nem lesz fesztivál, ehelyett vársétára várják a családokat, ahol – a 1,5 méteres távolság betartása mellett – Erzsébet királyné nyomdokait járhatjuk végig.
  • A híres Mesterségek Ünnepének programjait idén hét különböző városban tartják meg. A Budavári Palota Oroszlános udvarában koncertek lesznek augusztus 20-án, maximum 500 fős közönséggel.
  • A debreceni Virágkarnevál is más lesz idén: a felvonulás elmarad, a feldíszített kocsikat azonban ezúttal is meg lehet csodálni egy kiállítás keretében a debreceni Kossuth téren, majd a II. János Pál pápa téren. Ezt követően a kocsik vándorútra indulnak az országban.

  • A nagy budapesti tűzijáték elmarad, ennek példáját több hazai nagyváros is követte. Szegeden szintén lefújták az augusztus 20-i fesztivált a tűzijátékkal együtt, Pécsett komoly zenei koncertek lesznek, a tűzijáték helyett fényfestés várja a nézőket. Székesfehérváron hagyományőrzők járják majd a várost. Több kis település rendez fényjátékot vagy tűzzsonglőr bemutatót a szabadtéren, kisebb közönségnek.
  • A Balatonon a korábbi években 30 helyszínen is megcsodálhattuk augusztus 20-án a tűzijátékot, idén azonban csak Balatonvilágoson, Fonyódon és Siófokon tartják meg, a többi településen fényfestést terveznek.

Tűzijáték helyett fényjáték. Fotó: MTI

Átadják az Összetartozás emlékhelyét

Eredetileg június 4-ére tervezték, de a járvány miatt csak most, az államalapítás évfordulóján adják át a Parlament szomszédságában található Trianon-emlékművet, amelynek két gránitfalába az 1913-as összeírás szerinti 12537 magyar település nevét vésték. Az emlékhely Kossuth tértől távolabbi végén pedig egy több részre hasadt gránittömb belsejében örökmécses lobog majd, amely a nemzeti összetartozást jelképezi. A tisztavatást követő ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

A tervezett Nemzeti Összetartozás emlékhely a Parlament szomszédságában Fotó: MTI/Steindl Imre Program

Kis cukrászdákban kóstolhatjuk meg az ország tortáját

Az ország tortáját, ami a Curiositas (azaz Különlegesség) nevet viseli és cukormentes társát, a Szent Iván-éji álmot ezúttal nem szelik fel a nagy nyilvánosság előtt, de már augusztus 20-án – és a következő hónapokban – mindenki megkóstolhatja az ország számos cukrászdájában.

2020-ban az Ország Tortája a Curiositas és a Szent Iván-éji Álom lett. Fotó: MTI

Nyitva tartás, közlekedés

Az üzletek augusztus 20-án zárva lesznek, csak a benzinkutak, az ügyeletes gyógyszertárak, virágboltok, édességüzletek, egyszemélyes magánboltok és a vendéglátóhelyek fogadják a vásárlókat. 21-én pénteken rendes hétköznapi, illetve pénteki munkarendben tartanak nyitva a boltok, de a bankok és irodák zárva maradnak.

A közlekedési rend is megváltozik: 20-án ünnepi, 21-én és 22-én munkaszüneti, 23-án vasárnapi menetrend szerint járnak a vonatok és buszok. Indulás előtt érdemes tájékozódni!

Vihar után hőség jön

Viharokat, hatalmas esőt, néhol még jeget is hoztak azok a hidegfrontok és zivatarcellák, amik vasárnap óta folyamatosan érkeztek az országba.

Jó hír, hogy az előrejelzések szerint augusztus 20-án visszatér a verőfényes napsütés, és az igazi nyári idő kitart egészen az iskolakezdésig. Így zavartalanul élvezhetjük a négynapos ünnepi hétvégét, 28-32 fokban, esőt is csak vasárnapra jelez előre a meteorológia.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?