INSIDER

Ijesztő CT-felvételek: így esett össze a tüdeje a vírustól egy magyar férfinak

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika rendszeres esetbemutatásokon hívja fel a figyelmet a koronavírus okozta tüdőgyulladásra és a fertőzés szövődményeire. Most a harmadik esetet mutatják be, amikor a 30-as éveiben járó, más betegséggel nem küzdő férfi légszomj és erős köhögés miatt jelentkezett a kórházban.
  • Szerző: Ripost

A beteg felvételekor készült mellkas-CT vizsgálat (1. nap) súlyos COVID-19 tüdőgyulladást mutatott – írják Facebook-posztjukban. Gyorsan romló légzési státusza miatt még aznap intenzív terápiás osztályra és lélegeztetőgépre került.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Antivirális és szteroid kezelés, valamint rekonvaleszcens plazma adását követően állapota javult„ – fogalmaztak. „Kontroll CT (8. nap) felvételen javuló státusz látható, de még lélegeztetés szükséges (tubus látható a légcsőben nyíllal jelölve). A gépi lélegeztetés befejezésére a 13 nap után vált lehetségessé. A hosszú lélegeztetést követően rehabilitáció és rendszeres légzéstorna indult – tették hozzá.

A 2D CT képeken a sötét tüdőrész mutatja a légtartó területeket, amely a 3D képeken lila részekként kerül ábrázolásra. A világos területek a vírus-tüdőgyulladás által érintett területek láthatók.

A #SemmelweisOKK rendszeres esetbemutatásokon keresztül szeretné felhívni a figyelmet a #koronavirus okozta...

Közzétette: Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika2020. szeptember 24., csütörtök

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?