INSIDER

Így vert át rengeteg embert a csaló webáruház

Sok százan várják, hogy visszakapják a pénzüket a mobilexpo.hu webáruháztól. A nyomozás folyik, a károsultak együtt lépnek fel, miközben a cégnél épp a múlt héten volt tulajdonosváltás: egy magyar nőtől két ukrán vette át a tulajdonjogot… A karácsonyi időszakban rengetegen panaszkodnak a csalókra, sok magánszemély is árul dolgokat, majd átveri az ügyfeleit.
  • Szerző: Ripost

Nagyon olcsón árul az ünnepi időszakban mobiltelefonokat a mobilexpo.hu weboldal. Sokan bedőltek neki: előre utaltak, de mobilt nem kaptak és most több százan várják, hogy visszakapják a pénzüket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kiderült: a webshopot egy idén bejegyzett cég üzemelteti. A hátteret adó Brindisi System nevű céget idén jegyezték be, jelenleg a neve alapján két ukrán tulajdonosa van. Különös, hogy nemrég, december 14-én történt meg a cégtulajdonos-váltás. Akkor visszamenő hatállyal, szeptembertől változtatták meg a tulajdonos személyét. Korábban egy magyar nő, egy tiszadadai lakos volt a tulaj. A honlap még most is működik, kosárba lehet tenni a termékeket, de a fizetésig már nem enged a felület.

Az információs telefonszám nem cseng ki, a megadott számon előfizető nem kapcsolható. A cég székhelye a Lehel utcában van a honlap szerint, de a megadott címen nem találtuk őket. Egy székhelyszolgáltató vállalkozás működik az épületben, valószínűleg oda van bejegyezve.

Fotó: Profimedia

Már sokan keresték őket dühösen…

A szomszédban levő kisboltban sem ismerik az állítólagosan mellettük működő céget, de nem mi voltunk az elsők, akik őket keresték. Megtudtuk: a dühös károsultak együtt próbálnak fellépni, az interneten szövetkeznek, és közös feljelentést tesznek. Eddig 250-nél is többen jelezték, hogy őket is becsapta a kamu weboldal. Mindenkinek ugyanaz a története: utalt és nem kapott semmit. Van, akinek 50 ezres a kára, de 400 ezer feletti is van.

A nagy honlapok is ajánlották a kamucéget

„Ezt az oldalt nem ismertem ugyan, de az árukereső segített megtalálni. Mivel ők is ajánlották, bíztam„ – írja az egyik panaszos. Az ismeretlen weboldal bizalmát erősítette, hogy az Árukereső, az Árgép és az Olcsóbbat.hu is ajánlotta őket, sőt az Árukereső „megbízható” minősítését is elnyerte. Amikor kiderült a csalás, ezek az oldalak kihátráltak a felelősség alól. Mindhárom közleményben fejtette ki, hogy már nem működik együtt a céggel, és amikor regisztrált náluk akkor mindent szempont alapján megvizsgálták és a shop megfelelt a követelményeknek.

Kiderült, az ajánló oldalakkal kötött együttműködések megírásakor például még szerepelt az utánvételes fizetési lehetőség, de amikor az emberek rendeltek, ez az opció már nem szerepelt. Az állítólag velük kapcsolatban lévő futárcég is kijelentette, hogy semmi közük a csaló weboldalhoz. „Felhívjuk kedves ügyfeleink figyelmét, hogy a Royal Futár Hungária Kft. nem áll semmilyen szerződéses kapcsolatban a Mobilexpo.hu oldallal és annak üzemeltetőjével, futárszolgálatunk nem végez csomagszállítást a fent említett cég részére!” – közölték.

Csaló magánszemélyek is szedik az áldozataikat

De nem csak ez a kamu cég veri át az ügyfeleket karácsony előtt. Az interneten a különböző eladós csoportokban és apróhirdetési oldalakon sokan vásárolnak, ezt a csalók is tudják és ki is használják. Sokszor utalás után hiába várják a vevők a terméket, nem érkezik meg a csomag. A csalók a legtöbb esetben utolérhetetlenek: álnéven, kamu profillal árusítanak, az oldalakat törlik.

Előre utalást kér, majd eltűnik

„18 ezerért kínálta egy helyi csoportban az okostelefont. Mivel nagyon jó áron volt, kaptam az alkalmon és gyorsan vásároltam. Elutaltam a pénzt és vártam, hogy érkezzen a csomag. A feladó a postát okolta, ami hihető volt. Két hét után már nem is válaszolt, most meg nem találom az eladó profilját, törölte magát” – írja egy panaszos. „Több embert is megkárosított már, több néven szerepel. Sülysáp, Nagykáta, Sopron, Budapest településeken hirdet. Előre utalásért másnapi átvétellel ígér alkatrészeket. Utalás után felszívódik, telefonra, SMS-re nem reagál. Több feljelentés is van ellene, a rendőrség várja a károsultakat” – szól egy másik panasz egy másik csalóról. Ha feljelentést is tesznek, a legtöbb esetben a rendőrség is tehetetlen, mert a csalók nem a saját nevüket használják, a bankszámlát is hajléktalanok nevére nyitják.

Így védekezzünk a csalók ellen

„Ezt a kamuprofilt már ismerem, egy török színész arcképét használja” – írja Merietta egy károsultakat összefogó csoportban. A csaló magánszemélyek és webáruházak a legtöbb esetben gyanúsan olcsón kínálják a termékeiket. Ha valami túl jó áron van, már gyanakodni kell. Idegen magánszemélytől mindig veszélyes vásárolni az interneten keresztül, főleg, ha előre fizetést kér – sosem lehet tudni, valós személy áll-e a profil mögött.

Az is gyanús, ha egy webáruház nagyon egyszerű kinézetű, épp csak az alapok vannak rajta. A csaló magánszemélyekre is jellemző, hogy kevés róluk az információ, 1-2 képet használnak. Gyanús a túl nagy választék, főleg ha magánszemély az eladó, és mégis egy boltnyi kínálata van. Ha nem lehet utólag fizetni, az már eleve aggodalomra adhat okot. A túlzóan pozitív értékelések és csak jó vélemények is gyakran kamuoldalra mutatnak.

Ha mégis csalás áldozazai lettünk, tegyünk mindenképp feljelentést. Érdemes hasonló károsultakat keresni, mert együtt többet lehet elérni a csalókkal szemben.

És ezeket olvastad már?