Létrehozva: 2021.10.01.

Így műtötték meg a zsiráfot a budapesti állatkertben

Az állat törött állkapcsát kellett altatásban megműteni. Ez komoly szakmai kihívást jelentő feladat, de a csapat szaktudásának köszönhetően minden remekül sikerült.

Néhány héttel ezelőtt ismeretlen okból, de valószínűleg a zsiráfcsapat egy másik tagjától kapott rúgás miatt eltört az állkapcsa. Hasonló balesetek a természetben is előfordulnak, ám ott, segítség híján előfordul, hogy az állat el is pusztul emiatt, hiszen a törött állkapoccsal nem tud táplálkozni. Az állatkertekben azonban ilyenkor is van segítség.

„A törött állkapcsot meg kell műteni, és a csontokat rögzíteni kell, hogy azok rendben összeforrjanak. Ilyen csontsebészeti beavatkozást azonban csak altatásban lehet végrehajtani, a zsiráfok altatása pedig a legnehezebb feladatok közé tartozik. Nemcsak azért, mert a zsiráfok elég termetes állatok – Sheshe például mintegy 900 kilót nyom – hanem azért is, mert ezeket a magas állatokat speciális vérkeringés jellemzi, nem is beszélve arról, hogy amikor az altatószer hatása miatt eldőlnek, összesnek, a nagy testmagasság miatt a sérülésveszély is igen nagy.” – írják az Állatkert honlapján.

Megtudtuk: a beavatkozás napján a gondozók az elkülönítő istállót puha szalmával bélelték ki, vastag rétegben szalmát szórtak a padlóra, a falakat pedig egymásra rakott szalmabálákkal fedték el. Ezzel sikerült is kivédeni, hogy az állat az altatáskor megsérüljön.

Sok más állattal ellentétben azonban a zsiráfok fejét az altatáskor fel kell „polcolni„: erre a különleges vérkeringés miatt van szükség, hiszen, ha belegondolunk, a zsiráfok arra vannak „kalibrálva”, hogy a szív elég erősen pumpáljon ahhoz, hogy a vér a több méterrel magasabban lévő fejbe, agyba is eljusson. Így tehát altatásban is gondoskodni kell arról, hogy a fej valamivel magasabban helyezkedjen el a szívnél.

Amíg az Állatkert saját állatorvosi csapata dr. Sós Endre vezetésével az altatást végezte, addig a törött állkapoccsal a velük párhuzamosan dolgozó csontsebész team foglalkozott. Ezt a csoportot dr. Ipolyi Tamás állatorvos vezette, aki nem az Állatkert munkatársa, hanem olyan külsős kolléga, aki – bár rendszerint jóval kisebb állattokkal – különösen sok tapasztalatot szerzett a speciális csontsebészeti beavatkozásokban.

A műtét után az állat szép lassan magához tért, és sikeresen lábra állt. Később pedig – mert természetesen azonnal még nem lehetett – Sheshe táplálkozni is elkezdett, és azóta is gond nélkül ropogtatja a takarmányt. A beavatkozás óta eltelt néhány hétben is minden rendben alakult, így most már kijelenthetjük, hogy a műtét minden tekintetben kiválóan sikerült – számoltak be a bravúros műtétről.

A Fővárosi Állat-és Növénykertben nagy hagyománya van a zsiráfok tartásának. Az első zsiráf 153 éve érkezett Ferenc József ajándékaként – Erzsébet királyné közbenjárására. Az idők során eddig összesen 34 zsiráfborjú látott napvilágot Budapesten, az első még 1868-ban született.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast